Merak ettiğimiz “yeni” doktor

A -
A +
“Şimdi yine yeni mezun genç bir doktorla çalışıyorduk. Ocağımıza yeni atanmıştı...”
           
1980’li yıllar... Çok güzel bir Anadolu kasabasında sağlık memuruyum. Bir tarafı alabildiğine düz ova, bir tarafı da Uludağ’ın eteklerine yaslanmış şirin mi şirin bir kasaba. Her mevsim ziyaret edilen kasabanın güzelliği anlatılmakla bitmez.
Ben bu kasabada kurucu görevli de olarak tam 12 yıl görev yaptım. Sağlık ocağımız köy konağının yan tarafındaki üç odada faaliyete başlamıştı. Uludağ’ın eteklerinde bulunan 12 köye de hizmet etmeye çalışıyorduk. İlk başta eşimle ben var iken sonraları personel çoğalmaya başladı. Bizden sonra bir doktor bir hemşire bir ebe arkadaş ve bir de hizmetli göreve başladı...
En büyük sıkıntımız sağlık ocağımızın bulunduğu binanın yetersizliğiydi. Köy konağının yan tarafında üç tane ufak odada hizmet vermeye çalışıyorduk. Bir odasında doktor, bir odasında biz personel, bir odasını da iğne pansuman ve muayene yapmak için kullanıyorduk.
Bulunduğumuz kasaba ilçe merkeziyle dağ köylerinin arasında köprü vazifesi görmekteydi.
Ayrıca soğuk suları temiz havası yeşilliği ve doğal güzelliğiyle tatil ve piknik yeriydi. Özellikle yaz aylarında her taraf insan dolar taşardı.
Vatandaşların çoğu gündüz bağında bahçesinde olduğu için iğne pansuman gibi hizmetlerini çoğu kez akşamları yaptırırlardı.
Sağlık ocağımızın ilk doktoru ihtisası kazanmış sağlık ocağımızdan ayrılmıştı. Yerine önce bir bayan doktor atanmış o da başka bir yere tayin olmuştu. Şimdi yine bir yeni mezun genç bir doktorla çalışıyorduk. Ocağımıza yeni atanmıştı.
Mevsim yaz olduğundan o gün de fazla kalabalık değildi. Birkaç muayene ve birkaç iğne yapmıştık. Hastalar az olduğu için çabuk bitmişti. Hizmetli arkadaş, hastalar bitince yanıma bir sandalye çekip oturdu. Bir yandan da doktorun odasını gözlüyordu. Onu böyle telaşlı görünce ben de telaşlandım:
-Ne oldu Ahmet Efendi bu telaşın ne?
Yanıma biraz daha yaklaştı. Çekinerek fısıldadı:
-Ne olacak Aslan Bey namaz vakti yaklaştı. Ne yapacağız? Camiye gidebilecek miyiz?
Haklıydı. Gerçekten ben de çok meraklıydım. Çünkü doktorumuz yeni gelmişti ve huyunu suyunu bilmiyorduk. Cami burnumuzun dibindeydi. Aramızda sadece bir sokak vardı.
Camiye gitmemiz için bize müsaade edecek mi yoksa izin vermeyip kızacak mıydı?.. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.