Seyyid Ahmet Arvasî

A -
A +
Seyyid Masum Efendi, Arvasî Hocaya "senin asli vazifen istikbalde hakiki cevherler yetiştirmektir" tespitinde bulunmuştur.
 
 
Büyük dava adamı mütefekkir Seyyid Ahmet Arvasî'nin temel özlemi Müslüman Türk Milletinin her iki cihanda saadetini hazzetmek idi, bu emel içindeydi.
Merhum Arvasî Hoca, bu ulvi davayı ve bu dava için benzer emellerini bütün eserlerinde dile getirdi. Çocukluğundan beri asil duruş ve tavırlarıyla ailesinde, sadece ilim irfan ehli büyüklerin keşfettiği bu ulvi hasletlerini görenlerden Seyyid Masum Efendi, bir kuyumcunun yanında gördüğü Arvasî Hocayı manevi bir keşifle "senin asli vazifen istikbalde hakiki cevherler yetiştirmektir" tespitinde bulunmuştur.
Bu harika mesajdan sonra Arvasî Hocanın manevi rehberi Allah indinde evliya derecesinde olan bu mübarek zattan hayatının en sıkıntılı dönemlerinde görmüştür. Eğitim Enstitüsünde iken malum zihniyetli eğitimcilerin Anadolu’dan gelen masum gençliği milliyetinden, inancından koparmak için her türlü ihaneti uygulamışlardır.
Bu ihanet ortamının içinde bulunan Arvasî Hoca, yukarıda bahsedilen o güzel hasletlerinden dolayı ihanet çemberinden kurtulur. Allah'ın lütfettiği bir idrak hazinesi ve büyüklere olan bağlılığı sayesinde yirmili yaşlarda "Kendini Arayan İnsan" isimli ağır akademik eseri kaleme alır. Kendi ifadeleri ile:
“Yardımlarına inandığım büyüklerin hakkımda hükmettikleri 'mücevher' tespiti ile fikir ve çile sancılarıyla nice uçurumların kenarından, yine onların yardımları ile kurtuldum ve ulvi davamın yolunda yürüdüm. Bu yolda en büyük müracaatım İmamı Rabbani hazretlerine oldu ve kalemimi ona teslim edip bu eserimi onun himmeti ile tamamladım.”
Bir fikir bir dava adamının olgunluğu ileri yaşlarda olduğu malumdur. Arvasî Hocanın içinde bulunduğu yirmili yaşlarda böyle bir haslete sahip başka bir örnek var mıdır?
Ömrünün sonuna kadar en ağır bedelleri ödeyen Arvasî Hoca bir Peygamber sevdalısıydı; ondan bahsedildiği zaman tabiri caizse bir masum çocuk gibi gözyaşı dökerdi.
Aynı Arvasî Hoca, inandığı davaya saldırıldığında tek başına bir ordu heybetine bürünürdü...
Vefat yıl dönümünü idrak ettiğimiz bu yüce şahsiyet Arvasî Hocaya Allah'tan rahmet diliyoruz.
          Muhip Arvas-İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.