“İçeceksen şunu usulünce iç!..”

A -
A +
“Ne geldiyse başıma Hüsnü Ağabey'in o sözünden sonra geldi… Yıllar var ki unutmadım...”
 
Nereden nereye… Yüksek tahsil çağındaki gençlere yardım için teberru makbuzu elimizde kurban derisi topladığımız yıllar geldi güzümün önüne…
Parayla olsa yapılamayacak bir iştir kanlı derileri toplayıp çuvallara doldurmak, sonra kamyonetlere yığmak ve belirlenen adrese götürüp teslim etmek…
Ama konu Allah rızası için olunca o kokular da insana hoş geliyordu o kanlı topraklı deriler de…
Bir hatıramı paylaşayım sizlerle… 1978 yılındaki Kurban Bayramından bir hatıra…
Bilenler bilir Hüsnü Gökmen Abi'yle beraber İstanbul Beykoz’da kurban derisi topluyorduk…
Yoldan geçen bir seyyar satıcıya rastladık… Arabanın tablasına elma gibi kızarmış iri iri Trabzon hurmaları denilen domatese benzer meyveleri -ki tadı pek güzeldir- dizmiş satıyordu.
Az önce de bahçelerdeki hurma ağaçları üzerindeki iri olgunlaşmış hurmaları görüp “olsa da yesek” deyip imrenmiş idik.
Seyyar satıcıdaki hurmaları görünce “Aman dedik rızık ayağımıza geldi, şuradan birer tane hurma satın alıp yol kenarına çömelip yiyelim” dedik. Hakikaten de birer tane alıp kenarda nefsimizi körelttik.
Hüsnü Ağabey eski tiryakilerdendir… Hemen bir sigara yaktı ve kendi tütün içmesine şimdiki tabirle lobi faaliyeti yapmak istercesine dedi ki:
“Mevlana Hâlid-i Bağdadi hazretleri Bağdat tütününü ve çayını severmiş...”
Onun bu sözlerini unutmadım aklımda kalmış.
Aradan yıllar geçti… Biz 1984 yılında Ankara’ya Zırhlı Birlikler Okulu Motor Kurulu’na “motor öğretmeni” olarak tayin olduk.
Aradan iki sene geçti, 1986 yılı oldu. O söze binaen ben de tiryaki olmamakla birlikte tütün sarıp her yemekten sonra bir tane içiyorum.
Derken o ara motor kurulunun öğretmenler odasında otururken okuldaki diğer öğretmen arkadaşlardan, bir binbaşı geldi. Pipo içiyordu. Pipo tütünü de çikolata gibi çok güzel kokuyor. Ben de kokusuna özenip pipo tütünü aldım. Tütün kâğıdına sarıp içmeye çalışıyorum amma pipo tütünü odun gibi kâğıdı yırtıyor. Kavga döğüş bir tane sarmaya muvaffak olunca da zevkle içiyorum. Kuruldaki diğer arkadaşlar da bana takılıyorlardı:
“Yahu ne sarmayla uğraşıyorsun. O ki tütününü aldın bari bir de piposunu al da şunu usulüne uygun iç!..” DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.