"Ne olacak hâlimiz Aslan Bey!"

A -
A +
“Müfettiş bizi asacak kesecek değil herhâlde, bakalım ne diyeceğini göreceğiz, rahat ol...”
 
Gençliğin verdiği tecrübesizlikle veya “nasıl olsa burası uzak kimse gelmez” düşüncesiyle, aldırmadım Kazım Efendi'nin "izin al öyle git" sözüne:
“Aman Kazım Abi bunca zamandır buradayım, görüyorsun ne gelen var ne giden. Ben bir günlüğüne gideceğim, buraya kim gelecek ki?" diyerek sağlık ocağından ayrılıp trenin geçtiği yakındaki kasaba Sarıkent’e gittim.
Oradan da trenle Ankara ya hareket ettim. O gün akşam Ankara’ya geldim. Cumartesi günü de Ankara’yı gezdikten sonra pazar günü üniversite imtihanına girdim ve aynı gün akşamleyin kasabaya döndüm.
Eve vardığımda hanım çok heyecanlıydı. Daha ben ne olduğunu sormadan anlatmaya başladı. Benim o gün öğleden sonra sağlık ocağından ayrılmamdan sonra olacak bu ya Sağlık Bakanlığından müfettiş gelmiş, doktor olmadığı için hemşire hanım da daha yeni ve acemi olduğundan ne yapacağını şaşırınca müfettiş sağlık ocağını dolaşmış, sekreter Kazım Efendi'ye bazı soruları sormuş, ocaktan ayrılmış. Ayrılırken de Hemşire Hanıma pazartesi günü Kozaklı'da olacağını ve benimle beraber Kozaklı'ya gelmemizi istemiş...
Eşimi ve hemşire hanımı almış bir telaş, bir üzüntü; bayağı korkmuşlar. Açıkçası ben de biraz korktum ve tedirgin oldum.
Akşamdan, sabaha kadar müfettişin yanına gidince bana nasıl davranacağını, bana nasıl kızacağını ve bana ne ceza verebileceğini düşündüm durdum, sabahı zor ettim. Sabahleyin daha erkenden daireye varmadan yan lojmanda kalan hemşire hanım kapımızı çaldı ve telaşlı ağlamaklı bir şekilde durumu bir de o anlattıktan sonra “Ne olacak Aslan Bey hâlimiz?” diye dertlendi.
Onu teselli etmek bana kaldı.
-Sen niye üzülüyorsun ki Sündüs Hanım, dedim. Suçlu olan benim, gidelim bugün müfettişin yanına, bizi asacak kesecek değil herhâlde, bakalım ne diyeceğini göreceğiz, sen rahat ol, diyerek onu teselli ettim.
Sonra sağlık ocağına varınca Kazım Efendi'yle durumu etraflıca tartıştık. Devlet Memurları Kanunu ve Sağlık Ocağı Yönetimi kitabından durum değerlendirmesi yaptıktan sonra bana izinsiz iş yerini terk ettiğim için bir savunma veya bir ikaz, kınama ya da bir günlük bir yevmiye kesme cezası veya müfettişin iyi niyetinden olursa bir uyarı geleceğine kanaat getirdik.
Biz hemşire hanımla Kozaklıya, doğru müfettişin teftiş yapıp kaldığı sağlık merkezine gittik... DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.