Sultan V. Murad’ın vefatı

A -
A +
Sultan Murad, hastalığını uzun süre sakladı. Ancak artık saklanamayacak hâl almıştı...
 
Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın Beşiktaş Muhafızı Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın Sultan Murad’ın vefatıyla ilgili hatırası şöyle:
“Sultan Murad, 30 Ağustos 1876’da tahttan indirilerek Çırağan Sarayı'na kapatılmıştı. Ailesi, çocukları, hizmetlileriyle birlikte 28 yıl orada kaldı.
Dışarıyla irtibatı, sarayın resmî görevlileri aracılığı ile oluyordu. Bu, oldukça zor ve sıkıntılı bir hayattı. Ama saltanat geleneğinin bir gereğiydi ya da öyle savunuluyordu.
Çırağan Sarayı'nın dış güvenliğini sağlama görevi de Hasan Paşa’ya aitti. Çünkü saray, Beşiktaş Karakolu’nun sorumluluk alanına dâhildi.
Hasan Paşa, Sultan V. Murad’ın tahta çıkışının ilk günlerinde Beşiktaş’tan sürülmüştü. Olaydan belki Sultan’ın haberi bile yoktu. Ama Hasan Paşa, buna kırılmıştı. Yeniden Beşiktaş Karakol Muhafızı olarak göreve başladığında işine duygularını karıştırmadı. Onun bu hoşgörülü tavrı, jurnalcilere malzeme olmuş ve “Hasan Paşa’nın Sultan Murad’la ittifakı var. Onunla birlikte Rusya’ya kaçacaklar” şeklinde saraya jurnal edenler bile çıkmıştı. Ama Sultan Abdülhamid, Hasan Paşa’ya güveniyordu ve bu jurnallere itibar etmiyordu.
Sultan Murad, tam 28 yıl Çırağan Sarayı'nda sıkı bir gözetim altında yaşamaya mecbur edildiği için zihni çok yıpranmıştı. Yapılan tedaviler sonuç vermiyordu. Hastalığını uzun süre sakladı. Ancak artık saklanamayacak hâl almıştı.
Sultan II. Abdülhamid, özel doktorlarından İbrahim Paşa’ya “Birader hastaymış. Bir konsültasyon yaptıralım” diyerek Sultan V. Murad’ı muayene ve tedavi görevi verdi. Ama İbrahim Paşa, Çırağan Sarayı'na gittiğinde “Olmaz... Bize padişahın emrini yalnız Beşiktaş Muhafızı Hasan Paşa tebliğ eder. Başkasını dinlemeyiz...” cevabıyla karşılaşınca durumu Hasan Paşa’ya ilettiler.
Hasan Paşa, olayı inceler ve onlarla beraber Çırağan Sarayı'na giderler. Hasan Paşa’yı gören muhafızlar kapıları açarlar. Doktor İbrahim Paşa ve arkadaşları saraya girip Sultan V. Murad’ı muayene ederler. Ciğerleri verem sarmış, kalp perişan. Saray doktoru Rıza Paşa, tedaviye başlar ama artık çok geçtir.
Sultan V. Murad 29 Ağustos 1904’te vefat etmiştir...
Sultan II. Abdülhamid Han, Sultan Murad’ın ölümünün doktor raporlarıyla belgelenmesini istedi. İlk raporu Dr. Ali Rıza Paşa verdi. Sonra; İbrahim, Ahmed Sadi, Kanburoğlu Aleksandros ve Mehmed İzzet’ten oluşan doktorlar heyeti tarafından ölüm raporu imzalandı. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.