"Bu mektubu anneme verir misin?"

A -
A +
 “Peşin hükümlü olma, ümidini yitirme. İnşallah ikimiz de savaştan gazi olarak döneriz...”
 
Kıbrıs ile ilgili dilden dile anlatılan unutulmaz hikâyelerden biridir. 1974 yılı Kıbrıs Barış Harekâtının en hararetli günleridir… Mevziden düşman hedefine kurşun yağdıran askerlerimizden ikisi, silah seslerinin tarrakasından vakit buldukça konuşur. Her ikisi de daha önce birbirini görmemiş. Birlikleri aynı değil. Ama şu anda omuz omuza görev ifa etmenin coşkusu ve heyecanı içindeler:
“Ta ta ta ta… Ta ta ta ta…”
Başlarının üzerinden geçen kurşun vızıltısı bir yana, atılan havan toplarının gürültüsü kulakları sağır edecek derecede şiddetlidir. Yanındaki asker arkadaşı otomatik silahının bir şarjörünü daha boşalttıktan sonra kendisine dönüp gülümser. Yarı mahcup yalvarır şekilde seslenir:
“Hemşehrim sana bir mektup vereyim. Bu mektubu eğer sağ kalırsan anneme verir, selamımı söylersin olur mu?”
Cevap verir Mehmetçik:
-Arkadaş güzel söylüyorsun ama hangimizin şehit olacağını Allah bilir. Belki ben şehit olurum. Siz sağ kalırsınız. Hemen peşin hükümlü olma. Ümidini yitirme. İnşallah ikimiz de savaştan gazi olarak evimize döneriz.
Yine ısrarlıdır ötekisi:
-Olsun… Ben hayatta kalırsam zaten görüşürüm. Kalmazsam sen mektubumu verirsin.
Mektup hazırdır zaten. Üzerinde adres açık seçik şekilde yazılıdır. Mehmetçik bu ısrarlı davranışı kıramaz. Savaşın o anlarında fazla da konuşmaya vakit olmadığı için bu isteği kırmaz.
-Peki senin dediğin gibi olsun. Sağ kalırsak yine görüşürüz…
-Çok teşekkür ederim… Allah ne muradın varsa versin…
Asker otomatik tüfeğini hiç yere bırakmadan, sağ elini gömleğinin içine koynuna sokup ikiye katlanmış vaziyette bir zarf çıkartır. Titreyen eliyle hemen yanı başında uzanmış kendine bakan askere uzatır.
-İşte mektup… Allah senden razı olsun…
O ara göz göze gelirler… Mektup veren askerin gözleri kan kırmızıdır… Mehmetçik bu bakıştan bir ürperti duyar… İçine haşyet gelir…  
Mektubu veren Mehmetçik, tekrar düşman hedefine doğru kurşun yağdırır…
“Ta ta ta ta… Ta ta ta ta…”
Biraz sonra gelen taarruz emriyle yerinden fırlayan Mehmetçikler “Allah Allah” diye düşmana hücum eder. Az önce yan yana olanlardan kimi kör bir kurşunla şehadet şerbetini içerken kimi mevzilerde sıçraya sıçraya geri çekilen düşmanı kovalar…
Kıbrıs Barış Harekâtı başarıyla tamamlanmış ve Mehmetçik adaya hâkim olmuştur. Savaşta görev alan öncü askerlerden bir grup tezkere alıp ana vatana döner. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.