İkimiz de yanıldık!..

A -
A +
“İnancı gereği namazını kılması için ona bir yer açılması gerektiğini hatırlatıyorum...”
 
 
Yıllardan beri TCDD’nin yolcusuyum. Ne bileyim bazı aksaklıklar yaşansa da demir yoluyla seyahat etmek benim için bir tutkudur. Bu anlamda sizinle ikisi de tren yolculuğunda yaşanmış iki farklı hatıra paylaşacağım...
O gün Haydarpaşa’dan kalkan Pamukkale treninde yerimi almıştım. Tren hareket ettikten sonra her zaman olduğu gibi yanıma aldığım kitaplardan birini gözlerim kapanana kadar okumaya başladım. Dalmış gitmişim. Uyandığımda vakit hayli ilerlemişti. Acıkmış olduğumu hissettim. Trenin restoranına mı gitsem aperatif bir şeyler mi atıştırsam, derken üşenmeyip gideyim karnımı restoranda doyurayım dedim. Restoranda yemek sırasında sosyete kıyafette iki bayanın tren kondüktöründen birini çağırdıkları dikkatimi çekti. Bayanlardan biri, hiç söze karışmadan, ara sıra galiba viskisini yudumlarken diğeri memura derdini anlatmaya başladı:
-Beyefendi siz yetkili misiniz burada?
-Evet bayan buyurun?
-Bakın az önce bizim kompartımanda bir yolcu namaz kılmak için yer aradı. Bulamayınca da yanındaki kocaman bir paketi az ileri dikip beraberinde taşıdığı seccade mi nedir onu serdi ve namaza durdu.
-Namaza mı?
-Evet...
Bu söz üzerine tüylerim diken diken oldu. Belli ki bu bayan, namaz kıldığı için o yolcuya niçin müdahale edilmediği hakkında hesaba çekecekti yetkiliyi. İştahım kaçmıştı. Kulak kesildim konuşmaya. Memur bey iki büklüm kadından özür dilemeye başladı:
-Biliyoruz bayan. Kaç defa ikaz ediyoruz ama söz dinletemiyoruz. Haklısınız.
-Hayır beyefendi, ben size o adamı ikaz edin demiyorum. O insanın inancı gereği namazını kılması için ona bir yer açılması gerektiğini size hatırlatmak istiyorum. Ben 15 sene Avrupa’da yaşadım. Bildiğim kadarıyla her insan kendine özgü ibadet etme serbestisine sahip olmalıdır.
Memur bey kadar ben de şaşırmıştım. Kadın ağzı kurumuş gibi içkisinden bir yudum daha aldıktan sonra devam etti hayrette bırakan konuşmasına:
-Ben nasıl canım istediğinde gelip burada içkimi yudumlayabiliyorsam o yolcunun da ibadet edeceği zaman ibadet edilecek bir yer bulması lazım değil mi kendisine? Öyle değil mi ama?
-Yani ne demek istediğinizi tam anlayamadım?
-Kardeşim öyle bir tren seferleri koymalısınız ki yolcularınızın tamamı bu trende rahat edebilmeli. Kimsenin kimseyi huzursuz etmesine gerek kalmamalı. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.