Beşiktaşlı Yedi Sekiz Hasan Paşa

A -
A +
“Paşa; Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murad ve II. Abdülhamid Han gibi dört padişahı görmüştür...”
 
 
Yedi Sekiz Hasan Paşa yakın tarihimizin önemli şahsiyetlerin Çorumlu devlet adamıdır. Erlikten, mareşalliğe kadar bütün rütbeleri hak ederek yükselmiştir. Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murad ve II. Abdülhamid Han gibi dört padişahın dönemine şahit olan Paşa’nın Beşiktaş Spor Kulübüne üye olması da enteresandır.
Jön Türkler ve İttihatçıların siyasi faaliyetlerinin gizli servislerce izlendiği bir dönemde 1902 yılının Kasım ayı ortalarında Saray Nazırı Osman Paşa’nın Beşiktaş Serencebey Koşuyokuşu’ndaki konağında bir araya gelen gençler, bir spor kulübü kurmaya karar verdiler. Bu fikrin öncülüğünü Osman Paşa’nın oğulları yapıyorlardı. “Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü” adıyla Hüseyin Bereket, Şamil Şaplı, Ahmet Fetgeri, Nazım Nazif Ander, Tayyareci Fethi Bey, Cami Baykurt, Behçet, Haydar ve Şevket Beyler 1903 yılı Mart’ında bir spor kulübü kurdular. Kulübün kuruluşunun resmî yanı yoktu. Devlete bildirimde bulunup onayı alınmamıştı. Resmî kurumlarda dilekçeleri mevcut değildi. Bu nedenle kulübün idman çalışmaları kuşkuyla izleniyordu. Sonra Yıldız Sarayı harekete geçti. Konu, Beşiktaş Muhafızı Müşir Hasan Paşa’nın sorumluluğundaydı...
Bir cuma günü, gençler antrenman yaparlarken Hasan Paşa, gençleri karakola getirtti. Sarayı ve padişahı korumakla görevli paşaların çocuklarının, bir paşa konağında saltanat aleyhine faaliyet göstermeleri beklenemezdi. Her tarafta padişaha karşı suikast ihbarları vardı. Padişahın can güvenliği söz konusuydu.
Hasan Paşa, gençleri sorgudan geçirdi. Her birinin durumunu tek tek araştırdı. Gençlerin her biri ya paşa çocuğu veya devrin ileri gelenlerinin evladıydı.
Bu durumu yakından izleyen Başyaver Mehmet Paşa, bu gençlere sahip çıkarak karakoldan kurtardı. Gençler de işin ne boyutlara varabileceğini gördükleri için kulübün adını “Osmanlı Beşiktaş Terbiye-i Bedeniye Mektebi” şeklinde değiştirip çalışma alanını da güreş, boks, aletli jimnastik, halter gibi değişik spor faaliyetlerine kadar genişlettiler. Resmî başvurularını yaptılar.
Karar, Saray'ın onayına sunuldu. Olayı yakından takip eden Sultan II. Abdülhamid, gerekli izni verdi. Böylece Beşiktaş Spor Kulübü kurulmuş oldu. Hasan Paşa, resmiyet kazanan kulübün faaliyetlerine müdahale etmek yerine, kendisi de üye olarak çalışmalarına destek oldu...
             Ethem Erkoç-"Beşiktaş Muhafızı Yedi Sekiz Hasan Paşa" isimli eserinden
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.