“Gene ne oldu abla?”

A -
A +
Kardeşim “Ağzını hayra aç. Öyle şey olur mu? Rahat ol güzellikleri kalbine yerleştir” dedi.
 
Havva Nine 1902’de doğmuş 75 yıllık hayatında çok olaylara şahit olmuş bir komşumuzdu.
Köy ve çevresi için örnek olan ve sözü tutulan nadide bir insandı. Çok şeyler anlatmıştı. Her biri, “Anlatılmaya değer örnek anlatımlar” diyebiliriz.
Havva Nine savaşlar görmüş sıkıntılar çekmiş ama temiz yeme-içme, giyim-kuşama çok dikkat etmiş biriydi. Bir de kimsesiz ve yoksulları korumadaki hassasiyeti…
Hiç unutmam, bir Arefe günü madenden gelen oğlunu fakirlere para vermesi konusunda uyarmış ve “fakirlere bayramda para lazım olur” diye torunlarından biri ile karanlıkta göndertmişti.
İbadetine çok düşkündü. Küçüklüğümde bazı arkadaşlarımla evine gider nasihatlerini can kulağı ile dinlerdik.
Anlatırken bazen gözyaşlarına hâkim olamazdı. Ne yalan söyleyeyim bizler de çok duygulanırdık. Derdi ki: “Uşaklar! Bolluk insanı şımartmamalı. Her bolluk beraberinde çok sayıda sıkıntı getirir..."
Her savaş yılını hatırlardı. Balkan, 1. Dünya, Kurtuluş, 2. Dünya ve Kore Savaşlarını… Ne hikmetse savaş yıllarında tarlalar doğru dürüst mahsul vermez, buna bağlı hayvanlarda da verim olmazdı. Tarlalar hadi ilgisizlikten diyelim hayvanlar, sütten ve etten nasıl uzak kalırdı? E samanlık ve ambarda olmayınca hayvanda olur mu?
Ama Havva Nine 1943’te köylerinde bolluktan söz etti: “Tarlalarda mahsul bolluğu, her gün fasulye, kabak, patates… Hayvanlarda et ve süt bolluğu…
Bir kuşluk vaktinde ablam Hanife’yi çağırdım. Çağırmamdan o da etkilenmiş ve tedirgin olmuştu. Daha oturmadan ve “hoş bulduk” demeden söylenmeye başladı:
”Gene ne oldu? Sen beni kolay yere çağırmazsın. Yüreğim atmaya başladı."
Kendisine “Hele şöyle otur. Bir soluklan ve Kezban’ın getirdiği soğuk sudan iç” dedikten sonra şunları dedim:
”Kız Hanife bu yılki durum hiç hoşuma gitmiyor. Durum iyi, fakat getirecekleri kötü olacak sanki benim beklentim budur. Bu bolluk, yıllardır olmadı. Bu sene görülen bolluk bir şeyleri alacak. Beklentim iyi değil. Sezgim o ki bizden canlar gidecek. Geçmişte bu şekilde olmuştu. Düşünüyorum da acaba gelecek olumsuzluk öncesinde moral durumumuz mu yükseltiliyor? 
Hanife’nin sözleri şunlar oldu:
”Ağzını hayra aç. Öyle şey olur mu? Kalbini ferah tut. Güzellikleri kalbine yerleştir. Örnekleri görülse de her bolluk sonrasında olumsuzluk olmaz...”
Ama korktuğum başıma geldi uşaklar. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.