Kimi tarif etse çıkar gelirdi!..

A -
A +
“Gerçekten de o kişinin yakını kadın olsun erkek olsun birkaç güne kadar mutlaka gelirdi.”
 
Bizim köyün delisini anlatmaya devam ediyorum... Kendince yaşadığı bu iletişim şekli onun dünyasında onun için en büyük mutluluk kaynağı oluyordu.
Biz çocukken, tabii çocuk aklımızla onu hep “deli” olarak görüyor, onun hareketlerini, duyamamasını ve konuşamamasını bir kusur olarak değerlendiriyor onunla alay ediyorduk. Ama sonradan ne bir deli ne de mecnun olmadığını anladık. Zaten büyüklerimiz de bize öyle söylüyordu. Şu anda onun bir ermiş veya veli olduğuna inanılıyor.
Halim Abi, uzun yıllar köyde yaşadıktan sonra, kimsesi kalmayınca önce İstanbul’da sonra İzmir Kemalpaşa’da ve şimdi de Bursa İnegöl’de gayet sağlıklı olarak yaşamakta ve buralarda oturan kardeşlerin arasında gidip gelmektedir. Onlar ve tanıdıklar tarafından bakılmakta ve hayatını devam ettirmektedir. Onun, dediğimiz gibi kendine has bir dünyası vardır ve yine ermiş olduğuna dair köyde yaşadığı bazı hadiseler anlatılır ve bunlar bizzat yaşanmış şeylerdir. Bunlardan birkaçını burada anlatmak istiyorum...
Halim Abi köyde ne zaman olursa olsun, gece olsun, gündüz olsun; kar, kış yağmur, çamur, sıcak olsun soğuk olsun özellikle geceleri karanlıkta kimse dışarıya çıkmaya cesaret edemezken o köyün bir başından vurur öte başından çıkardı.
Ne üşür, ne ıslanır, ne de bir zorluk çekerdi. Onun durumunu herkes bildiği için hangi kapıyı çalsa içeri alınır, yemek verilir, karnı doyurulur, ona iyi davranılır onu yolcu ederdi.
Geç vakit evine döner, ne yağmurdan ne soğuktan ne karanlıktan etkilenirdi. Ona ne bir yaban hayvanı ne bir kedi köpek veya başka bir canlı zarar vermezdi.
Bir diğer özelliği de şuydu. Yıllardan beri köyümüzden dışarıda veya gurbette insanımız çok olurdu. Köyümüzün ekilebilir biçilebilir alanları az ve kıt imkânları olduğu için hemen hemen her evden bir insan gurbete gider, çalışır para kazanır köyümüze öyle döner…
Halim Abi, gurbetten bir yakını gelecek olan evin balkonuna veya ayvanına gelir oturur ev sahibine konuşamadığı için eliyle, yüzüyle kendine has mimiklerle gurbetten gelecek bir yakınını tarif eder, gerçekten de o kişinin yakını kadın olsun erkek olsun birkaç güne kadar mutlaka gelirdi.
Halim Abi'nin bir diğer özelliği de arabalara ve kamyonlara çok düşkün olmasıydı. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.