Hikmetinden sual olunmaz

A -
A +
 “Duyduk ki Kazım Amca'nın danası kuyudan su içeyim derken düşmüş ve murdar olmuş!..”
 
 
Dayımın bize anlattığı babam ile arkadaşı Kazım Amca'nın av serencamını anlatmaya devam ediyorum...
Babam ve arkadaşı Kazım Amca beraberce üç keçiyi yüzüyorlar, parçalayıp bir kısmını saklıyor, bir kısmını da yükleniyor ve yola çıkıyorlar.
Babam ve Kazım Amca yolda durum değerlendirmesi yapıyorlar. Babam diyor ki arkadaşına:
“Senin yüzünden bugün haksızlık yaptık. Bu haksızlık elbette bizden çıkar. Ormanların da sahibi vardır. Hayvanların çoğalma durumu da söz konusudur...”
Daha sonraları başka kişiden o üçüncü keçinin hamile olduğunu ve ikiz yavrunun karnından çıktığını duydum. Kazım Amca babama gülümsüyor:
“Şaban Ağa, sen eskiye dayandırdığın lafları bırak!..”
Konu kapandı diye düşünürken, 1-2 bardak çay içtikten sonra Selahattin dayım anlatmaya şöyle devam etti:
“Tabii ormanların da sahibi ve koruyucusu var. Sahipsiz hiçbir şey yoktur. Sonrasında ikisinin başına neler geliyor neler... Başa gelenler aslında bütün yakınlarınadır. Çünkü iyi kötü ne gelirse gelsin yakınlar başta olmak üzere herkesi etkiler. Hepimiz onların yaptıklarının cezasını çektik. Zor zamanda çoluk çocuk sütsüz kaldık.
O zaman köy değirmeni çalışıyor. Değirmen önünde çift sürüyoruz. Değirmene un öğütmeye gelen Şaban Çavuş’un babası hızlı adımlarla bize doğru geldi. Babama “Sizin inek değirmenin bendine sıkışmış ve ölmüş” diye söyleyince babam, çifti bıraktı, pondurukları (boyunduruk) çıkardı ve öküzleri kovdu. Beni de yanına alarak hemen değirmen bendine ulaştık.
İneğin ölüsünü oradan çıkardık. Murdar olmuş ineğin derisini almak için yüzmeye başladık. Daha bitirmemiştik ki yanımıza okul çağında bir çocuk geldi. Dedi ki
“Sizin ineğin bir tanesi uçurumdan yuvarlanmış ve telef olmuş!..”
Âdeta donakalmıştık. Bizim ineklerin ölümünden çok zaman geçmemişti. Duyduk ki Kazım Amca'nın danası Buğar (Pınar) yanındaki kuyudan su içeyim derken suya düşmüş ve murdar olmuş...
Ne oldu? Üç keçiye karşı üç sığır... Babamın “Ormanların da sahibi var. Yapılanlar kâr kalmıyor. Bizi Allah cezalandırır” sözleri gerçek olmuştu.
Rabbim, hikmetinden sual olunmaz...
         Bayram Ören/Devrek-Zonguldak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.