27 Nisan 1960, öğrenci hareketleri...

A -
A +
 “Davutpaşa kışlasında askerliğimi yaparken İstanbul Üniversitesi öğrencileri ayaklandı...”
 
Otuz yedi senedir abonesi olduğum Türkiye gazetesine askerlik anılarımı anlatmaya devam ediyorum...
1959’da Kolordumuz lağvoldu demiştim… Kolordu’daki birliklerin bir kısmı doğuya gitti, bir kısmı Trakya’ya gitti. Biz yirmi şoför bir üsteğmen bir astsubay, bir de S1 yazıcısı arkadaş orada bulunan teçhizatı diğer birliklere teslim ettik. Üç ay yemeğimizi karşımızdaki piyade alay komutanlığından getirdiler. 3 onbaşı 17 er idik. Biz böyle uğraşırken bizim onbaşılık imtihanımız gelmiş. S1 yazıcısı arkadaş söyleyince “ne yapacağız?” dedim. Kolayı var dedi. Davutpaşa’ya götüreceğimiz dosyaların üzerine “Onbaşılığa yükselmiştir” diye, kanun numarasını yazdı. Üzerine taburun mührünü vurdu. 13 kişi onbaşı olduk. Üç de orada vardı 16 onbaşı ve 4 er toplamda 20 şoför 16-11-1959’da Davutpaşa’ya gittik.
Oradan 1. Ordu, 1. Zırhlı Tümen, 3. Zırhlı Tugay 703. Topçu Taburu Servis bölüğüne düştüm. 45 kişiydik. Bölük komutanımız Binbaşı Fehmi Öner idi. Motor subayımız da Üsteğmen Muzaffer Pekçağlayan idi. Tabur komutanımız İbrahim Taylan idi. 20 kişi araba bakım atölyesinde görevliydik.
Bu sürede akrabamız polis memuru Şaban Ağabey bana evci kâğıdı çıkarttı. Her hafta sonu askerliğim bitene kadar evci çıkıyordum. İstanbul doğumlu Alpay isimli bir arkadaşım bana gezi planı yaptı. “Her hafta bir ilçeyi gezeceksin, yoksa İstanbul’u tanıyamazsın” dedi.
İlk gezdiğim ilçe Sarıyer’di… Akşam 2-3 liraya ucuz bir pansiyon buldum. Pazar günü de gezip kışlaya döndüm. Sonraki hafta da Beykoz’u gezdim. 12 ilçesini 12 ayda gezdim… Fevzi ağabeyim Allah razı olsun her ay bana 50 lira gönderiyordu. O zaman köyümüzde 50 liraya bir koyun alınıyordu. Ağabeyim asker iken ben 15 yaşındaydım ona hiç harçlık gönderemedim. Ağabeyimin iki çocuğu vardı. Biz yedi nüfus idik… Ağabeyimin askerden gelmesini beklerdik.
Fevzi ağabeyim askerlik dönüşü küçükbaş hayvan ticareti yapıyordu. Ben de çiftçilik ile uğraşıyordum askerliğim gelene kadar.
27 Nisan 1960’ta Davutpaşa Kışlasında askerliğim devam ederken İstanbul Üniversitesi öğrencileri ayaklandı. Polis zor durumda kalınca Davutpaşa’dan biz geldik ve kırk saat oyunca üniversitenin etrafını çevirdik... DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.