"Mefharet Sütunu"nu bilir misiniz?

A -
A +
“Tarihte insanlara zulmetmeyen, insanları sömürmek için kullanmayan milletiz biz anlamına geliyor.”
 
Darülaceze ile ilgili duygu ve düşüncelerimi yazmaya devam ediyorum bu gün de…
Darülaceze otobüs durağı Okmeydanı son duraktan bir önceki duraktı. Biz bu yolu E-5 ve yan yol yapılana kadar, yani 1972 yılına kadar kullanmıştık. Abide-i Hürriyet ismiyle anılan tarihî alan (Talat Paşa’nın ve İttihat ve Terakkici önderlerin mezarları) bu yolun sol tarafında kalıyordu.
Bâb-ı Şefkat isimli ana kapıdan girildiğinde kompleksin en sağ tarafında cami var. Sol tarafında da kilise ve havra (midraş) yan yana. Cami ile kilise ve havranın tam orta yerine denk gelecek şekilde. Her ikisine de aynı mesafede. MEFHARET SÜTUNU var. Yani övünç sütunu. Bu sütun öyle hassas bir şekilde dikilmiş ki, diğer dinlere mensup insanlarımızın ibadethaneleri ile camimizin tam arasına yerleştirilmiş. Bu duyarlılık dünyanın hiçbir yerinde yok. MEFHARET SÜTUNU tarihte insanlara zulmetmeyen, tarihte insanları sömürmek için kullanmayan milletiz biz, anlamına geliyor. (Caminin küçüğü mescit ise, kilisenin küçüğü şapel, havranın küçüğü de midraş oluyor.)
50 senedir burada kalan acizeler var. 550 kişilik bir kapasite var. Ocak 2020 itibari ile bir kişinin kuruma aylık maliyeti 10.000 TL civarındaymış.
Bu tarihî şefkat yuvası Darülaceze’ye ne zaman adımımı atsam tarifi mümkün olmayan duygulara gark olurum hep. Çok farklı duygular bunlar. İlkokul çağından beri aralıksız yaşamışımdır bu hisleri. Şimdiye kadar da bu heyecan bitmedi. Bitmeyecek. Burada büründüğüm manevi duygular beni sürekli olgunlaştırıyor, ruhumu bir nevi terbiye ediyor. İnsanlara yardım etme duygularımı canlandırıyor ve artırıyor...
Geçmişte bir dönem benzinlik tarafında ışıklı bir pano vardı. Şöyle yazıyordu; “DARÜLACEZE İÇİMİZDEKİ IŞIK”... Yeniden benzer bir şekilde tanıtım panosu konursa çok hoş olur.
Aslında son zamanlarda ben de biraz ihmalkâr davranmaya başladım. Geçmişte her cuma günü öğle vakti arkadaş, akraba veya tanıdık kişilerden bir grup ayarlar Darülaceze’de acezeleri ziyaret eder haftada sadece birkaç saat ayırarak birçok insanın rızasını alırdık. Bu yazıyı yazarken o günleri özlediğimi fark ettim. En kısa zamanda tekrar bu güzel duyguları yeniden yaşamak ve dostlarıma yaşatmak istiyorum...              
         Hüseyin Akarçeşme-(İTO 81. Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Bşk. Vekili ve Meclis Üyesi)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.