Kaynana cahil olursa!..

A -
A +
“Bu hatıra bizzat yaşanmış olup, gelinlerine baskı kuran cahil kaynanalara ibret olmalıdır!..”
 
Yazdığım hatıra tamamen yaşanmış olup hayal ürünü değildir. Özellikle sığ düşünceli kaynanalara bir hatırlatma için kaleme alınmıştır.
Gelininiz üç doğum yapıp üçünde de kız çocuğu doğurduğu zaman “vay yine mi kız çocuk doğurdun” diye hakaret etmeyin. Sağ sağlim doğum yaptıklarına sevinin, Allaha hamd edin…
Yıl 1982. Aylardan ekim. Yakınımdan aldığım bir mektupta “kardeşiniz 3. doğumunu yaptı. Bir kızı daha oldu” diye yazıyordu.
Okuma yazması bile olmayan cahil kaynana gelinine “vay sen yine mi kız doğurdun?” diye söylemediği söz bırakmamış.
Gelin o kadar üzülmüş ki lohusa hâlinde sütten kesilmiş. Dengesi bozulmuş. Tabir caiz ise kafayı yemiş… Akabinde manik depresyona giriyor. Bebek zor günler yaşıyor.
Gelin hanım dul görümce ile birlikte hava değişimi için Ankara’ya gidiyor. Görümcenin evine dört yaşındaki önceki kızı da götürülüyor.
Ben de yedek subay olarak Ankara’dayım. Görümceler evde nöbetleşe yatıyorlar. Bebeği büyük teyze alıyor. Yürüyene kadar bakıyor.
Bu süre zarfında lohusa hâldeki gelin canına kıymak için kendini 5. kattan aşağı atıyor. Küçük yaştaki kızının anlatımından öğreniyoruz. İlaveten benim de elimden tutup açtığı pencereye kadar getirdi diye söylüyor çocuk.
O esnada binanın önünden geçen bir servis şoförü yerde yatan gelini görünce duruyor. İnsanlık namına yardım ediyor. Arabadakilerin de yardımıyla alıp Ankara Tıp Fakültesi Acil servisine getiriyor.
Ancak üzerinde kimlik olmadığı için hastaneye tespitli kayıt yapılamıyor. Olay pazartesi olduğu için bizim haberimiz öğle sırasında oluyor.
Ankara kazan ben kepçe hastayı arıyoruz. Hem şimdiki gibi cep telefonumuz yok. Hem hastanın ismi bizim tarafımızdan bilinse de acil kaldırıldığı hastanede isim bilinmiyor. Tek çare var o da mevcut bütün hastaneleri tek tek aramak…
Ev halkının reisi o zaman bir bankanın Teftiş Kurulu Başkanı. Sağ olsun konu kendisine intikal ettirilince dönemin Çankaya Emniyet Müdürünün de yardımcı olması sayesinde hastayı fazla geç kalmadan bulduk. Bundan sonrası ne olacak? Hasta diyoruz ama hayatta mı, yaşıyor mu vefat etmiş olabilir mi? Kolay değil beşinci kat bu… Kurtulursa Allah’ın bir Lütfu ihsanı olacak… Allah’ım sen üç kız çocuğuna bu anneyi bağışla Rabb'im… DEVAMI YARIN
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.