Yortanlıların dürüstlüğü

A -
A +
 “Karabük ili ve Yenice ilçesi insanları başta olmak üzere çok sayıda insana Yortan’la ilgili anlatımlarım oldu”
 
Sözlerini bitiren yaşlı adam, kulağıma âdeta su kaçırmıştı. Yortan’a gidip araştırma yapmam gerekiyordu. Yaklaşık bir ay sonrasında bence bu çok büyük davranışı incelemek üzere Yortan’a gittim. Çok sayıda güzel davranışlara şahit oldum. Sokaklar, yol kenarları dükkânlar tertemiz, havası güzel, sakin ve yemyeşil bir yerdi. Nedendir? Bilemiyorum. Az sayıda insan dışarıdaydı.
Küçük bir bakkala uğradıktan sonra bir çay ocağına gittim. Selam verip oturduktan sonra kendimi tanıttım. Geliş sebebimi anlattım. Boğazından ameliyatlı kişi ve yanındakiler beni güzelce dinlediler.
“Bu dürüstlük nereden geliyor?” soruma hiç kimse cevap vermedi. Bunun üzerine türbe, dini bütün kimse, kanat önderi, ilmiyle amil ve tahsil görmüş kişiler olabileceği aklıma geldi. Bu istikamette örnek hayat üzerine ölmüş kişilerin olabileceği ihtimali aklımdan geçti. Çünkü Batı Karadeniz’de örnek olmuş ve bu yaşam üzerine vefat etmiş kişilerle ilgili sayısını bilemediğim anlatımlar vardır. Üstü kapalı bir şekilde bunlarla ilgili de sorum oldu. Yine cevap alamadım.
Çay ocaklarındakiler misafire iyi davranıyorlar, aç olup olmadığımı dahi soruyorlar. Fakat aradığım soruya cevap veremiyorlardı. Aradığım bu doğru ve güzel davranışın kaynağı neydi? Bu bilgiye ulaşamadım. Kuşluk vaktinin sonlarına doğru dağ tarafından sığırların geldiğini gördüm. Onlar da oranın insanları gibi tertemizdi.
Sığırların ve yerlerin temizliği de beni etkiledi. Benim içimde yer etmiş olan Bişr-i Hafi hazretlerini hatırlattı. Ve içimden şöyle söylendim.
“- Buranın insanları kâl (sözde) değil, hâl (özde) insanlarıdır. İkisinin olması daha uygun olmalıdır. Neyse ben, aradığıma biraz da olsa sözle değil, görülenle gördüklerimle şahit olduklarımla yaklaşmıştım.
Fazla da rahatsızlık vermek istemedim. Az sayıda insan, beni öğleden sonra güzelce uğurladılar. Karabük ili ve Yenice ilçesi insanları başta olmak üzere çok sayıda insana Yortan’la ilgili anlatımlarım oldu. İlave pek fazla bilgi alamadım. Bazıları Yortan’ın çok sayıda idarecilerin uğrak yeri olduğunu anlattılar. Devlet Başkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan da 90’lı yıllarda buraya gelmişler.
Hayalini kurduğum insanların burada oluşu beni çok sevindirdi. Dualarım böyle insanların her yerde olması için…
Bayram Ören - Devrek / Zonguldak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.