“Acanslarda çocuk sayısı!..”

A -
A +
 
“Haberlerde adları geçen kişilerin genelde 1 çocuğu 2 çocuğu olduğu ifade edilirdi...”
 
Benim yaşıma yakın olan emekliler bilirler, çocukluğumda elektrik ve buna bağlı televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi vb. ev eşyaları hayatımızda yoktu. Haberleşmeyi o günlerin pilli ve bataryalı radyolarından dinler ve öğrenirdik. Yine gazeteden yapılan kese kâğıtlarından ve şehre inenlerin getirmiş olduğu gazetelerden de gazete haberleri öğrenirdik.
Okuma yazma bilmeyen köylü vatandaş okula giden öğrencileri çağırır ve gazeteleri okuttururlardı. O yıllarda okullarda eğitime hemen başlanmazdı. Derslerin 20 dakikası genelde o günün kaynaklarından öğrenilen haberleri değerlendirmek olurdu. Haberleri bazen geç öğrensek de onlar bizim için yeni haber gibi oluyordu.
Acans derlerdi eskiler şimdi bizim ajans diye söylediğimiz kurumları… Haberler anlamındaydı aynı zamanda "acans…" Haber vakti geldiğinde “şu acansları bir dinleyelim” denirdi. Acanslarda da genelde çok önemli makamlara yapılan atama ve seçilme ile haberler yer alırdı.
Çok iyi hatırlarım, bilgiler; senatörler, milletvekilleri, atanmış bürokratlar, iş adamları, sanatçı vb. haberlerinden oluşuyordu. 
Kaza ve intihar, doğal felaket ve ölüm gibi olaylar sonrasında kısa öz geçmişleri ve cenaze görevlerini dinlerdik. Bunlar daha çok; doğum tarihi, görevi, medeni hâli, çocuk sayısı, resmî cenaze töreni saati ve yeri gibi bilgiler zikredilirdi.
Kırsal kesimde haberlerin en dikkat çekici bölümü çocuk sayısıyla ilgili olmuştur. Haberlerde adları geçen kişilerin genelde 1 çocuğu bazen de arada bir 2 çocuğu olduğu ifade edilirdi. Köyümüzdeki insanların çoğunun en şaşırdığı konu, çocuk sayıları hakkında verilen bilgilerdi. Ayrıca bazı kişilerin çocukları hakkında bilgiler verilmezdi. Bununla ilgili olarak “adamların belki çok çocuğu var, utanıyorlar ya da hiç çocukları yok” ifadelerini çok duyardık.
Çok iyi hatırlarım. Enis Kalafat bir gün şu söylemlerde bulunmuştu:
“Bunlar okumuşlar, önder olmuşlar, hâlleri yerinde, çok sayıda insana bakabilecek durumdalar. O da ne 1 çocuk, 2 çocuk. Ben bu hâlimle 10 çocuk yetiştirdim. Memleket bunlara kalırsa yıllar sonra nüfus kalmayacak. Koca memlekete asker lazım. Memleket nasıl korunacak?”
Enis Amca'ya hak verişim yıllar sonra oldu. Hak verişimi yarın kısa bir hikâye ile anlatacağım inşallah. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.