Düşündüm, adam haklıydı

A -
A +
 “Anladım ki kimse zor kullanmaktan yana değil insanları zora, mecburiyet itiyor…”
 
Dünkü hatırama kaldığım yerden devam ediyorum. Bize miras düşünce satın aldığımız dairedeki kiracı çıkmam tavrı takınınca bir bela ile karşı karşıya olduğumuzu anlamıştım.
Bizi aldı bir düşünce. Ne yapsak ne etsek derken ister istemez bir avukat arkadaşa danıştık. Bize dedi ki:
-Önce hemen bir ihtarname çekmelisiniz.
-Yapma ya?
-Eğer tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde ihtarname çekmezseniz kiracı olarak kalmasına razı olduğunuzu kabul etmiş sayılıyorsunuz.
-İhtarname gönderdikten sonra da çıkmazsa?
-Kiracı yine de evden çıkmayı kabul etmiyorsa dava açarsınız dava yoluyla tahliye yoluna gidersiniz.
Neticede bir baktık ki bu işi hukuku süreçten de sürdürsek dava falan açıldığında dava süreci duruma göre bir yıl da iki yıl da hatta üç yıl da sürebiliyormuş.
Tahliye için ihtarname çektik ama dava açma konusunda biraz düşündüm, bu konu bana göre değildi. Adamla gidip konuştum:
-Arkadaş sen de haklısın. Burada kirada oturmak için gelmişsin. Ama ben de kiracıydım. Kiracının halini biliyorsun. Bir evim olsun diye kıvranıp duruyoruz. Yani seni en iyi anlayan benim, beni de en iyi sen anlarsın. Bu konuda birbirimize yardımcı olmak en iyisi…
Adam dedi ki:
-Bana nasıl yardımcı olacaksın arkadaşım? Bir evin taşıması kolay mı? Git de bulsana bir kira? En az iki ay peşinat istiyorlar. Kiralar olmuş iki katı. Taşınması dersen en az iki kira parası… Ben bu kadar parayı nereden bulayım? Madem seni en iyi ben anlıyorsam sen de gel beni anla!
Düşündüm, adam haklıydı… Ben onun için “Bana ne? Ne halin varsa gör!” dersem o da aynını bana derdi elbet. İmkânım var idiyse para bana bu gün lazım olmayacak da başka hangi gün lazım olacaktı? Adamla mahkeme kavga dövüş şu bu derken muhtemel yaşanacaklara değer miydi? Dedim ki:
-Tamam kardeşim. Sen kendin ödeyebileceğin miktara göre git kendine bir ev bul. Yeni tutacağın evin iki aylık peşinatını, kira taşıma masrafını ben vereceğim. Sen de ekstra masraf yapmadan yeni kirana devam edersin.
İnanın kiracı razı oldu, kabul etti. Anladım ki kimse zor kullanmaktan yana değil. İnsanları zora, mecburiyet itiyor… Ben de sözümde durdum. Adamı yeni evine taşıdık. Ben de kendi evime taşındım.
           Mustafa Özbalcı-İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.