Bir Duvar Çeşmesi -1-

A -
A +
Bir duvar çeşmesi, akmayan… Çatlakları, kırıkları ile âdeta ecdadımızdan bize sitemli, kırgın bir selam getiren. Mahzun duruşunun altından bizlere haykıran… Gözlerimizin kapalı olduğu, vicdanımızın kuruduğu, vefasızlığımızın simgesi akmayan çeşmeler.
Bir zamanlar İstanbul’un her bir köşesinde her bir mahalle için ne büyük anlamlar ifade etti kim bilir. Hangi ruhlara sesi ile şifa, kavururken yürekleri ezan özlemi hangi iftar sofralarına bir yudum su olup aktı, gam keder bırakmadı. Yorgunluktan kan ter içerisinde kalıp kimler gölgesinde hayat buldu kim bilir.
Osmanlıda su hayattır. Maddi manevi temizliğin simgesi, sesinin dinginliği ile ruhların şifası olan suya rahmet ve azizlik anlamı yüklenmiştir. Sultanlar, padişahlar, sadrazamlar ve yüksek mevkide devlet yöneticileri için çeşmeler özel anlam ifade etmiştir. Bir yere su getirmek, çeşme yaptırmak en büyük hayırlardan sayılmıştır.
Sosyal birleştiricilik yönü ile de toplumsal hayatın vazgeçilmez parçası olmuştur. Kahvehaneler kadar önemli kültürel bir işleve sahiptir. Çeşme başı muhabbetleri, kimi zaman gençlerin ilk karşılaşma noktaları, bir haberin fısıltı olup tüm mahalleye yayıldığı; aşkların, dertlerin, havadislerin sırdaşı, şahidi akmayan çeşmeler...
         Hülya Günay
 
 
ŞİİR
 
              Ses
 
Yağmur yağsın üstüme üstüme
Varsın yağsın küçük hanım
Ben yağan yağmurdan değil
Senin aşkından sırılsıklamım
Hangi ses daha tatlı bundan
Suda sıyrılıyor inci kabuğundan 
Saniyeler süren dudak titremesi
Nasılsın diyen onun sesi
                  Mahlas: Tevfik  
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
 
BARDAK LEKESİ:
Masa üzerinde bardakların lekesi kaldığında üzülmenize gerek yok. Bir kâğıt havluya biraz mayonez sürerek izin üzerinde gezdirin. Birkaç dakika sonra geçmezse tekrarların başaracaksınız.
 
GÖZLÜK KABI:
Tatile çıkarken evde kullanmadığınız gözlük kabını cep telefonu şarj kabloları ve bilgisayarda kullanacağınız USB kabloları için kullanabilirsiniz.
 
 
 
AİLE – ÖĞÜT
 
Gülümseyin, çünkü gülümseme sevginin ve pozitif enerjinin anahtarıdır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.