Yabancı dil üzerine -2-

A -
A +

 

30 yıllık öğretmenim. Hasbelkader İngilizce ve Almanca dillerini yetecek kadar biliyorum. Bu iki dili gittiğim okullarda ve kurslarda değil, cümle cümle anlama yöntemiyle kendim idrak ettim.

Dil öğretme yöntemlerimizin yüzde 99'unun uydurma, sahte, saçma, zorlaştırıcı olduğunu 20 yıldır söylüyorum. Bunu siyasetçilere, bürokratlara, medya organlarına müteaddit defalar yazıp yolladım. Ama kaale alan olmadı.
Bir elektrik öğretmeni bundan ne anlar ki denilip geçildi. Küçümsedikleri eğitimcinin 25 yılda, 20.000 sayfa tutan 55 kitap yayınlamış olduğunu fark etmediler bile.
Bu topraklarda, falcı, manken, topçu, popçu, şarlatan tayfasından başkası konuşulmaz bile...
O nedenle 2000 kg patates satıp 100 gramlık telefon almaya devam ederiz... Bu bin yıl daha değişmeyecek gibi görünmektedir.
Okulumuza (lisemize) Türkiye'nin en farklı, en yalın, en pratik İngilizce öğretim laboratuvarını kuruyoruz. Bu mekân için İngilizce hikâye, şiir, öykü, roman, gramer, sözlük içerikli kitap, CD, DVD bağışlarınızı bekliyoruz. PTT gönderi bedelini biz karşılarız.
53.700 okulumuzda olmayan, kısa sürede dil öğreten bir mekânı 2-3 ayda oluşturacağız.
İlham kaynağımız Aziz Sancar, Oktay Sinanoğlu, Fuat Sezgin ve Aytaç Açıkalın'dır...
Ali Özdemir/Uzman Elektrik Öğretmeni (Okul Müdürü)
 
 
 
ŞİİR
 
           Rabbim öğretti
 
Sevgi nedir, sevda nedir, aşk nedir?
Söyle sen bunların neresindesin?
Duygu nedir, gülmek nedir, meşk nedir?
Söyle sen bunların içinde misin?
 
İnsanı sevmeyi Rabbim öğretti
Akıllı olana namaz emretti
Oruçla nefsi terbiye etti
Yoksa sen nefsinin emrinde misin?
 
"İkra" dedi oku, cahilden olma
Yen nefsini sakın şeytana kanma
Kaybedip huzuru, sararıp solma
Okumayı seven müminden misin?
 
İnsanı seveni Allah seviyor,
Benim için yapın ibadet, diyor.
Süleyman Rabbine hep şükrediyor
Şükür secdesini edenden misin?
 
   Süleyman Usta-Espiye/Giresun
 
 
 
BİLİM VE TEKNOLOJİ
 
YAPAY ZEKÂ
Diyorlar ki “Çinliler için heyecan verici inovasyonlar olabilir fakat acı gerçektir ki devlet ne kadar çok destek sağlarsa sağlasın Çin’in otonomi yapay zekâsında liderliği eline geçirmesinin garantisi yok. Kendi kendine giden arabalar için gereken temel teknoloji konusunda Amerikan şirketleri Çin şirketlerinden iki veya üç yıl kadar ileride bulunuyorlar. Bunun ne demek olduğunu söylersek teknoloji söz konusu olduğunda bu ışık yılı kadar bir mesafe demek. Bunun nedenlerinden biri dördüncü yapay zekâ dalgasında seçkin uzmanlık olgusunun öneminin daha fazla olmasıdır” Kai-Fu Lee, Yapay Zekâ ve Yeni Dünya Düzeni, Sh.158
 
ATASÖZÜ
 
Koyun can derdinde, kasap yağ derdinde...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.