Kitapların içindeki dünya

A -
A +
Kitaplar bir hazinedir, açılıp okunmayı bekleyen bir hazine. Ama maalesef insanlar bunun farkında bile değiller. Kitap okumak eğlenceli, bilgi dağarcığını geliştiren bir kaynaktır. Ben kitapların içinde gizli bir dünya olduğuna inanıyorum. Bence bir kitabı elimize alıp okumaya başladığımızda kendi dünyamızdan çok uzaklara gideriz. Onların içindeki dünyayı keşfetmeye başlarız. O herkesin evinde bulunan tozlu raflarda eskimiş sayfası olan okunmayan kitaplar vardır ya hani, o kitaplar mahkûm edilmiştir. Okunmamaya, sessizliğe, dışlanmışlığa ve daha birçok ifadelere...
Benim bir arkadaşım vardı. Bana kitap okumayı sevmeyenler hakkında bir şey söylemişti. Hâlâ aklımda. Bana;
"Eğer bir insan kitap okumayı sevmiyorsa daha içindeki güzel kitap ile tanışmamıştır" demişti. Bu söz aklımda kalmış. Ama bu gerçek bir şey… Bence toplumumuzda gazete, roman, bilgi, ahlak, din vb. kitapları yaygınlaştırmalıyız. Mesela "Hakikat Kitabevi" yayınlarının çok güzel okunmaya değer harikulâde kitapları var. Bize dinimizi nasıl öğrenebileceğimiz hakkında bilgiler sunuyor.
Kitap okumayı sevin inanın kitap okumaya başladığınız andan itibaren kendinizi daha bilgili, akıllı, her konuda bilgisi olan ve de öz güveni yüksek birisi olarak bulacaksınız.
Bu arada unuttum galiba kitapların içindeki o esrarengiz muhteşem dünyayı keşfedeceğinizi biliyor musunuz?
            Elis Erdem 
 
 
 
ŞİİR
 
      Vay demeden…
 
Hasan'ımız Hans olursa
Horonumuz dans olursa
Yaşamamız şans olursa
Vay vay bizim hâlimize
 
Küçük büyüğünü saymazsa
Büyük küçüğünü sevmezse
Gören âmâyı görmezse
Vay vay bizim hâlimize
 
Şükür kalkarsa dillerden
Zikir kalkarsa kalplerden
Rahmet yağmazsa göklerden
Vay vay bizim hâlimize
 
Camilerimiz boş kalırsa
Işıkları loş kalırsa
Kalpleri katı taş kalırsa
Vay vay bizim hâlimize
 
Süleyman der hür olalım
Hak yolunda gür olalım
Tek yumruk tek bir olalım
Vay demeden hâlimize
Gelelim artık kendimize
 
   Süleyman Usta-Espiye/Giresun
 
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
SİYATİK Mİ SİNİR ROMATİZMASI MI? Siyatik, sinir sistemi içinde bir sinirin adıdır. Siyatik hastalığı ise bu sinir boyunca yayılan ağrıya denilir. Yani siyatik rahatsızlığı amansız bir ağrı türü. Hem öyle bir ağrı ki bacağın arka kısmı ve siyatik siniri boyunca yayılır gider. Üstelik isterse aniden geliverir isterse haber vererek, yavaş yavaş… Ağrının siyatikten kaynaklandığını anlamak için ne yapılır?
• Hasta sırtüstü yatar. • Bacağı gergin bir hâlde iken yavaş yavaş yukarı kaldırırken eğer uyluğun arka yüzünde bacağa kadar, hatta ayağa kadar uzanan ve bacağı kasan bir ağrı duyuluyor ise siyatik olduğuna karar verilir. • Bacak ne kadar yukarı kaldırılırsa, ağrı o derece şiddetli olur.
Siyatik hastalarına ne tavsiye ediliyor? En etkili tedavi, siyatik sinirini etkileyen asıl faktörün ortaya çıkarılmasından sonra tespit edilir. • Tedavinin esası, yatak istirahatidir, • Tedavinin ilk dönemlerinde ağrı kesici ilaçlar kullanılır, • Sıcak banyolar, kaplıca kürleri, masaj ve fizik tedavi usulleri tatbik edilir, • Akupunktur tedavisinin de bilinen tedavi metotları içinde, çok etkin ve yüz güldürücü etkisi vardır. (Dr. İsmail Maraş)
 
ATASÖZÜ
 
Çağrılan yere erinme, çağrılmayan yere görünme!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.