Elimde fırça, dilimde şiir

A -
A +
Siyahı beyazlaştıran ne varsa kalbe sükût!
Sahi nedir mutluluk? Yıldızlara dönmüş gözlerde mi saklı, ilk defa “anne” diyen bir bebeğin dudaklarında mı? Sevdiğinden aldığın iki güzel cümleye mi sığdırırsın mutluluğu; yoksa kocaman bir bukete mi? Bir yudum su, bir bakış, bir güçtür aslında ayakta durabilmek adına. Ağaçtan düşen bir yaprağın tenine dokunması, okşaması rüzgârın saçlarını kimi zaman... Mutluluk; çiseleyen yağmurla danstır. Sevgiyle, sevgiliyle, dostla tamamlanan; paylaştıkça çoğalan…
Kuşlar uçuyor, deniz coşkun, elimde fırça, dilimde şiir; huzurun öteki adı.
Eşsiz nağmeler dökülürken dudaklarımdan, zihnimde beliren görüntüdür duâm. Sevgiliye şükürdür mutluluk. Kimine göre yalnızlık kimine ise kalabalık. Sahi nedir gerçek mutluluk? Güzel olan ne varsa mutluluktur aslında. Sudur, çiçeğin mutluluğu. Yağmurdur, denizin huzuru. Çoğu zaman yalnızlıkta ararız gerçek huzuru, oysa kalabalıkların arasında çoğalan mutluluğun kardeşidir huzur. Ne var ki görmek için bakmak gerekir ve şükür görebilmenin hazzıyla güzeldir.
Karanlığı seviyorum yıldızlar varsa, yıldızları seviyorum ay yanı başındaysa… Sonra güneş şahit duama, huzur doluyum anlasana. Unuttuğum bir anı hatırlıyorsam hülyalarla, gün batımı eşlik ediyorsa beş çayıma; satırlar yoldaşım, renkler arkadaşımsa, uyandı huzur mutluluğun ardında. Kapanmaz avuç içim, şükrüm Yaradan'a.
Bir annenin kucağı huzurun adı, babanın duası şükrün soyadı…
Ey Sevgili! Senle doluyum.
Varlığım, sana olan sevdam. Nefsedir duam.
Ey Benliğim! Şiir yudumla.
Kalbim anne karnı, hayatım baba duası. Sen neredeysen mutluluk orada, kiminleysen mutluluk onunla…
           Yasemin Çelebi
 
 
 
ŞİİR
 
   Ekmeği çöpe atmayın
 
 
Muhteremler size diyorum,
Ekmeği çöpe atmayın,
Lütfen rica ediyorum,
Ekmeği çöpe atmayın.
 
Yenilmeli bayat bile,
En küçük kırıntı ile,
Paranı saçma nafile,
Ekmeği çöpe atmayın.
 
Hesap edin zararını,
Herkes bilmeli kârını,
Çitçinin alın terini,
Ekmeği çöpe atmayın.
 
Çöpe gider arta kalan
Var mı bu sözümde yalan?
Başlıca gıdamız olan,
Ekmeği çöpe atmayın.
 
Ninem dedem kıtlık gördü,
Çocuklar ona ağlardı.
Zarar milyonlara vardı,
Ekmeği çöpe atmayın.
 
          Bayburtlu Mithat İnci
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
 
BULAŞIK ÜZERİNE: Bulaşıkta daha az yorulmak ve işi daha çabuk bitirmek için planlı hareket etmek ve bulaşık yıkamada şu sırayı takip etmek gerekir:
Önce bardaklar, fincanlar; ardından az yağlı tabaklar ve çatal, bıçak vb. Onun ardından çok yağlı tabaklar ve nihayet tencere, tava.
Sofrayı kaldırırken masadaki eşya bu sıraya göre toplanırsa, kap kacak kolayca yıkanacak hâle gelmiş olur.
Bulaşık yıkarken de bulaşık, yıkamadan önce yarım limonla silinir. Kaplardaki yağı aldığı gibi hoş bir koku da kalır. Son çalkalama suyuna kullanılan limonlar katılınca bulaşıklar mis gibi kokacaktır. Bir de bulaşık yıkayanın ellerine limon çok iyi gelecektir. Bunlardan başka, makarna ve pirinç haşlamasındaki su ile bulaşıklar yıkanırsa deterjana ihtiyaç olmadığı görülecektir.
 
ATASÖZÜ
 
Cömert derler maldan ederler, yiğit derler candan ederler!
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.