Ödülümü verir misin?

A -
A +
ATASÖZÜ
 
Al malın iyisini, çekme sonra kaygısını...
 
 
 
Okullar yarıyıl tatiline girdi. Okumayla ilgili ufak ama güzel bir hikâye okudum, benim çok hoşuma gitti ve siz okuyucularımla paylaşmak istedim:
Bir baba kızına kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek için ödül vermek istemiş:
“Kızım eğer sana verdiğim şu kitabı okur, bitirir özetini bana anlatırsan sana para hediye edeceğim” demiş.
Bu teklif çocuğun çok hoşuna gitmiş ama kitap okumakla da pek arası yokmuş.
Bu sebeple “en iyisi ben bu kitabın özetini kütüphaneden araştırıp bulayım onu ezberleyeyim; babam ‘okudun mu?’ diye sorunca da o özeti anlatırım” diye düşünmüş.
Ve çocuk gitmiş kütüphaneden babasının okuması için verdiği kitabın özetini bulmuş. İki sayfalık bu özeti iyi bir şekilde öğrenmiş. Tabii bir hafta da babası anlamasın diye beklemiş. Bir hafta sonra ‘Babacığım ben kitabı okudum ödülümü verir misin?’ diye sormuş. Babası kızından kitapta geçen konuyu anlatmasını istemiş. Ve çocuk güzel bir şekilde anlatmış. Ardından tekrar ödülü istemiş babasından. Ama babası hiç oralı olmamış ve beklemediği bir tepki vermiş kızına.
-Sen bu kitabı okumamışsın kızım, beni kandırıyorsun.
-Okudum ama baba!
-Hayır okumamışsın… Eğer okusaydın kitabın son sayfalarına bıraktığım hediye paranı da bulurdun.”
Şimdi yine bir tatil dönemindeyiz… Çocuklarımız gezsinler eğlensinler dinlensinler ama lütfen biraz daha dikkatli olalım… Günün büyük bir bölümünü internetin başında değil biraz da gazete, yazı ve kitap okumakla değerlendirelim. Çevremizi gezelim, hastanelere gidip hasta ziyareti yapalım, aile büyüklerimizi görelim, sosyal hayatı tanıyalım…
Yarıyıl tatilinin başta öğretmen olan evlatlarıma, okula giden torunlarıma ve ülkeme tüm millî eğitim camiasına, öğretmen ve öğrencilere hayırlı olmasını diliyorum.
             Em. Sağ. Yazar-Aslan Torun
 
 
 
 
ŞİİR
 
              Şair olmak
 
Şair olmak istedim ben hep
Meğerse tek yaptıkları âşık olmakmış
Vatana doğaya dağa taşa
Bazen de bir damla yaşa âşık olmakmış
 
Kalemi alıp anlatmakmış şair olmak
Şair olmak istedim ben hep
Şair olamadan şair oldum
Bembeyaz sayfaları doldurdum
 
Ben, en iyi sırdaşımı buldum
En sabırlı dinleyen kâğıdımı
En sabırlı anlatan kalemimi
Sonra da en sevdiğimi
Anlatıyorum kâğıdıma
          Tarık Kara/Emirsultan Yurdu
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
 
SOĞAN ÜZERİNE: Soğan soyarken, ellerin kokmaması için önceden sirke ile silmek lazımdır. Böyle yapılmazsa, sonradan tuz ile ovunca da koku gider. Soğan soyarken gözün yanmaması için bir çare de, kabuğunu çıkartmadan önce soğanların üzerine biraz sirke döküp, 2-3 dakika bekletip, sonra kullanmaktır. Kesilmiş soğanı nasıl saklamalı? Kesilen Soğanın hepsini kullanmak gerekmeyebilir. Bu durumda yarım soğan genellikle kurur, buruşur ve ziyan olur gider… Ama eğer bir tabağa biraz tuz koyup soğanın kesilmiş tarafı bu tuza yatırılırsa taptaze saklamak imkânı bulunur. Hemen hemen bütün yemeklerin lezzet kaynağı olan soğanın suyu sinek ve arı sokmalarının verdiği acıyı da hemen alır. Aklınızda bulunsun…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.