Özde biri mi sözde biri mi? -2-

A -
A +
ATASÖZÜ
 
Mal adama hem dost hem düşmandır!
 
 
 
Din konusunda insanlar marjinal (sıra dışı) yaklaşımlar konusunda fikir birliği yapmaz. Bu konuda efkâr-ı umumiye (genel fikir) veya tevatür bilgilere bakmak daha güvenilirdir.
Tevatür ne midir?
Diyelim ki üç kişinin, beş kişinin, on kişi hatta yüz kişinin bir yalan konusunda anlaşıp o yalan bilgiyi söylemesi ne kadar mümkündür? Ama bir bakıyorsunuz ki bir konuda değil yüz kişi, değil bin kişi milyonlarca kişi aynı şeyi söylüyor… İşte bu bilgi tevatür bilgidir… Tevatür öyle bir şeydir ki, bu bilgi eğer doğru değilse toplumun tamamı tarafından kabul edilmez… Eğer doğru ise zaten toplumun tamamı tarafından benimsenecektir. Dolayısıyla bir konuda yönlendirme riski olup olmadığını test edecek bir ölçü de gelen bilgilerin tevatür olup olmadığına bakmaktır…
Bu gibi birkaç önemli kritere dikkat edildiğinde… Din adına insanı yönlendirenlerin art niyetlilerin etkisinde kalınmaz.  İnancını yaşamak isteyen kendisi samimi duyguyla yaşar.
Kimse kimseye inancını vitrin yapmaz. Bu konu tek başına, bir kitap olacak kadar uzayıp gidecek bir konudur. Şimdilik bu kadarını, zihinlerde istismarcıları ve art niyetlileri tanımak açısından yeterli görüyoruz. Bu konuda son cümleyi söylüyoruz:
İnsan… İnancına da kalbindeki aşkı kadar, yanındaki namusu kadar, cebindeki parası kadar sahip çıkmalıdır… İnancını başkasına kaptırmamalıdır… Kendi inancının öznesi kendisi olmalıdır… Özellikle inancı referans göstererek yapılan marjinal yorumlara… Adı ve amacı ne olursa olsun… Kim veya kimler tarafından organize edilirse edilsin… Hangi kutsal değer yargısıyla vitrine çıkartılırsa çıkartılsın… Yukarıdaki kıstaslara uymadığı sürece “peki” dememelidir.  İnsan bazen “hayır” demesini de bilmelidir. Hele de dinin istismarı söz konusu olduğunda…
             Muhsin Taha-Antalya
 
 
 
ŞİİR
 
                Seni özledik
 
Sizden ayrı kalmak çok zor geldi
Elbette razıyız Rabbimizin emrine
Nedense ayrılığa alışmak çok zor geldi
İnanmak istemedim, duyduğum an
 
Özledim görmek istedim, sizi o an
Zât'ınızın hasretiyle yanıyorum, her an
Lal olup kilitlendi dilim, ayrılığa alışmak çok zor geldi
Elbette kavuşacağız size bir gün
Dilerim karşılarsınız mahşerde bizi o gün
İyiki tanıyıp bilmişim sizi
Kabriniz nur ile dolsun, ENVER ABİ
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
 
*Fırında tavuk kızartılacağı zaman, üzerine konan baharatlardan içine de konur.
*Mantarların daha lezzetli olması için, pişirmeden 5 dakika önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu konur.
*Fırına konacak tavuğa; 2 kaşık yoğurt, sulandırılmış 1 kaşık salça ve biraz da zeytinyağı karıştırılıp sürülürse lezzetli olur.
*Hazırlanan kekin, pişerken çökmemesi için, fırına konmadan önce hamur kalıbı ile 20 dakika kadar dinlendirilir.
*Pişirilen sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yahut limon suyu konur.
*Hazırlanan omletin tavaya yapışmaması için, önceden tava ocakta iyice ısıtılır.
*Kuru soğanlar, kese kâğıdına sarılıp buzdolabına konursa çürüyüp bozulması önlenmiş olur.
*Yeni tava alınca içinde bir miktar sirke kaynatılırsa, ileride yapışmayı önler.
*Buz kalıplarını su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon gibi meyve parçacıkları yerleştirilirse dekoratif buzlar elde edilebilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.