Bugün Sivil Savunma Günü

A -
A +
ATASÖZÜ
 
El yumruğu yemeyen kendi yumruğunu batman taşı (balyoz) sanırmış.
 
 
 
Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 14.11.1988 tarih ve 3008 sayılı Kararı ile Sivil Savunma Hizmetlerini Düzenleyen 7126 Sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği 28 Şubat, "Sivil Savunma Günü" olarak kabul edilmiş.
Bugün her yıl Bakanlık Merkezinde, Taşra Teşkilatında, kamu kurum ve kuruluşları ile tüm okullarda oluşturulan Sivil Savunma Kulüpleri aracılığıyla çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlanmaktadır.
Yangın, deprem, sel gibi doğal afetlerde ve savaşta, halkın can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla, silahsız, koruyucu ve kurtarıcı tedbirler ve faaliyetler bütününe "Sivil Savunma" denir. Yurdumuzda sivil halkın korunmasına ilişkin tedbirlerin başlangıç tarihi 1928 olup, bu yılda "Cephe Gerisinin Havaya Karşı Müdafaa, Muhafazası" adı altında bir talimname çıkarılmıştır. Bundan sonra çeşitli idari düzenlemelerle yürütülen hizmetler 1938 yılından itibaren 3502 sayılı "Pasif Korunma Kanunu" ile yerine getirilmeye çalışılmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan uçakların ve silah menzillerinin cephe gerisine kadar uzanması nedeniyle bu savaşta sivillerin gördüğü zayiat ve ekonomik tesislerin uğradığı hasarlar dikkate alınarak, Türkiye'nin 1952 yılında NATO üyeliğine kabulünden sonra, 1959 yılında bugünkü Sivil Savunma Teşkilat ve Faaliyetlerini Düzenleyen ''Sivil Savunma Kanunu'' yürürlüğe konulmuştur. 
Sivil Savunma hizmetlerin ülke düzeyinde yürütülmesi için İçişleri Bakanlığına bağlı "Sivil Savunma Genel Müdürlüğü" kurulmuştur. Bu kurum,  hizmetlerini, il ve ilçelerde Sivil Savunma Müdürlükleri, "Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri" ile kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında "Sivil Savunma Uzmanlıkları" vasıtasıyla yürütmektedir.
28 Şubat "Sivil Savunma Günü" olarak kutlanır ve bu günde sivil savunmanın önemini anlatan konuşmalar yapılarak, ülke için sivil savunmanın ne kadar önemli olduğu vurgulanır. 
Sivil Savunma ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü sitesini ziyaret edebilirsiniz.
            Tuluğhan Arzu Çığ-İstanbul
 
 
 
ŞİİR
 
          Senden başkasını
 
Tüm sevdamı senin için harcadım,
İyi mi yapmışım bilemem artık.
Ama seve seve şunu anladım,
Senden başkasını sevemem artık.
 
Gözlerinde sevinç görüp gülmüşüm.
Sözlerinin bal tadına ölmüşüm,
Yüreğinde ben hayatı görmüşüm
Senden başkasını sevemem artık.
 
Nasıl da sevdâna hey yanmışım ki?
Nasıl da kalbinde saklanmışım ki?
Nasıl da ben sana bağlanmışım ki?
Senden başkasını sevemem artık.
 
Çok hayal kurmuşum senle ilgili
Aklımdan çıkmazsın hiç zaman, belli
İlk sevdam son aşkım sensin, sevgili,
Senden başkasını sevemem artık.
 
Mütaliboğlu sana deli divâne.
Dönüyor başında, sanki pervâne.
Son şiirde diyor ki: “Şairâne”
Senden başkasını sevemem artık.
 
         Şair-Yazar Elvin Mütaliboğlu
 
 
 
ENTERESAN BİLGİLER
 
FENOLFTALEİN NEDİR?
Soluk sarı renkte, toz hâlinde bir organik bileşik. Formülü C12H14O4 olup, erime noktası yaklaşık 250°C’dir. Alkolde çözünür. Fakat suda daima çözünmez. Fenolftalein sıcak sülfürik asit veya çinko klorür mevcudiyetinde (katalizörlüğünde) fenol ile ftalik anhidridin reaksiyonundan elde edilir. Fenolftalein asit-baz indikatörü olarak kullanılır. Asitli ortamda renksiz olan fenolftalein bazik ortamda pembe renklidir. Nötral ortamda da renksizdir. Fenolftalein ilâve edilmiş asidik çözeltiye baz ilâve edilirse, çözeltinin ph’sı 7,3 olduğu an, fenolftalein çözeltiyi pembe renge boyar ve çözeltinin bazik olmaya başladığı anlaşılır. Fenolftalein asitli çözeltide renksiz trifenil karbinal türevine, bazik çözeltide ise kırmızı renkli kinoit yapılı bir bileşiğe dönüşür. Fenolftalein çeşitli isimler altında müshil ilâcı olarak da satılır. Etki mekanizması belli değildir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.