Kaybolan masumiyet!

A -
A +
Bundan 20-25 yıl önce sokak röportajları yapıldığında rastgele seçilen vatandaşların haylisi, sorulan soruyu bilmiyorsa gülümser, “Cahiliz biz bey, bilmiyoz öyle şeyleri” derdi.
Bu safiyane teslimiyetin altında, kötü niyetli olmadığına el basacağınız pratik bir zekânın durumu idare etmesinin yahut ortamdan sıyrılmasını sağladığının farkına varırdınız.
''Biz cahiliz'' itirafının riyasız özgünlüğü, genelde karşı tarafta uyandırdığı, ''yardım etme hissiyatı'' açısından da bir başlangıç teşkil ederdi.
''Cahiliz bey'' özellikle büyük şehir karmaşası içerisinde şaşkına dönen bir zamanların saf Anadolu köylüsünün ayakta kalma şansını sürdüren bir cümleydi.
Kendi kasabasında, yaşadığı bozkır veya orman köyünde, hayatın öğrettikleri ve gelenekçi yapıp etmeleri sonucu hayata tutunmayı gayet ustalıkla beceren bu güzel insanların, masumiyetinden eser kalmadı günümüzde.
Medyanın her türlüsüyle girilen en uzak evlerin en kerpiç duvarlı odalarında dahi boy gösteren televizyon ve internet, cahilliği süpüreceği yerde masumiyeti alıp götürdü.
Şimdi herkes her şeyi biliyor görünürde. Eksik, gedik, nâ-tamam olsa da bir sözü var artık.
Friedrich Nietzsche;
“Herhangi bir konuyu anlatmaktan, onu tam olarak bilen değil, yarım yamalak öğrenen daha büyük zevk alır. Haz, eksik bilgidedir” der.
Hakiki cahiller, sempatik ve güzel insanlardır, hoşturlar. Bilmediğini bilir ve itiraf ederler.
Günümüzün yarı cahili ise bilmediğini bilmediği gibi biliyorum edasıyla gezinendir çoğunlukla. Üniversite tahsilli ya da geçerli bir meslek sahibi olmasının farkı yoktur yarı cahilin zevk anlayışında.
Okuma veya araştırma gibi sıkıntı veren faaliyetlerden uzak durarak kendi cinsinden olanların dediklerini yapmaya meyleder...
            Hakan Kutay
 
 
 
ŞİİR
 
                Çocukluk
 
Geçmiş bir hayal idi hâlâ bitmedi
Yıllar ilerledi özlem bitmedi
 
Zaman hızlı geçer derlerdi inanmazdık
Çocukluk su gibi akıp bitti
 
İçimde bir tek özlem kaldı
Çocukluğum yarım kaldı
 
Geride ise sadece umutlar kaldı
Sevmeyi sevilmeyi iyi bilirdik
 
O zamanlar hep büyümek isterdik
Nasıl bir hata yaptığımızı bilmezdik
 
            Enes Talha Köksaldı-Espiye Giresun
 
 
 
AKLINIZDA BULUNSUN
 
Seyahate çıkarken
Pasaport (Pasaport ve vizenizin geçerlilik tarihlerini mutlaka kontrol edin)
Nüfus Cüzdanı, pasaport ve biletteki soy isimleriniz farklıysa Evlilik Cüzdanı.
Araç kiralamayı planlıyorsanız ehliyet (Bazı devletler trafiğe çıkış hakkı için Milletlerarası Ehliyet şartı koşuyor)
Uçak Bileti, online check-in yaptıysanız Check-in çıktısı.
Kredi Kartı (biletinizi online aldıysanız, satın alma işlemi sırasında kullandığınız kredi kartını check-in kontuarında ibraz etmeniz lazım)
Banka Kartı, Nakit Para veya Seyahat Çeki.
Türkiye’den uçacaksanız Yurtdışı Çıkış Harç Pulu (Seyahat öncesi Ziraat Bankası’ndan ya da havalimanında alabilirsiniz)
Otel Voucher Çıktısı (Bazı memleketlere giriş yaparken bildirim formu doldurmanız ve kalacağınız adresi belirtmeniz icap ediyor. O yüzden adres bilgilerini el çantanızda taşıyın)
Seyahat Sigortası Çıktısı (Çoğu devlet vize müracaatında seyahat sigortasını şart koşuyor. Vize almanızın gerekmediği devletlere bile giderken sigorta yaptırmayı ihmal etmeyin.)
 
ATASÖZÜ
 
Ayağın sığmayacağı yere baş sokulmaz...
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.