Zaman ve değeri – 2-

A -
A +
Neden acaba para harcarken daha hesaplı ve tasarruflu bir politika izliyoruz da zamanı harcarken aynısını uygulamıyoruz? Üstelik parayı her zaman yeniden kazanmak mümkünken zamanı yeniden kazanmak mümkün mü? Para her zaman kazanılır ama zaman öyle değildir, giden zamanı geri getiremeyiz. Çünkü onun yerine geçecek hiçbir şey yoktur. Onu israf etmek hayatımızı israf etmekle eş değerdir.
Günümüz insanı, her şey otomatik olup makineleştiğinden ve teknolojinin gelişmesinden dolayı rahatına daha da düşkün olup hareketsiz bir hayatın kuşatmasında, bir elinde telefon bir elinde TV kumandası zamanını boşa harcamaktadır.
Okuma yok, yazma yok, spor yok, hiçbir aktivite yok. Ondan sonra gelsin hareketsizlik bunalımları, kendini dinleme ve stres yüklü çekilmez zamanlar ve kronik hastalıklar. Eve alınan birkaç kitap dergi ve gazete okunmadan sadece resimlerine bakıldıktan sonra bir tarafa fırlatılmakta… Bazı yerlerde kahve köşesi ve oyun salonlarında gördüğümüz eş dost ve arkadaşlara ne yaptıklarını sorduğumuzda verdikleri cevap çok acı olmaktadır. Zaman öldürüyoruz. Ne kadar yazık değil mi? Oysaki zaman öldürülmez, değerlendirilir. Okumak, yazmak, spor yapmak, ibadet etmek güzel bir eser bırakmak için çalışmak, uğraşmak ve didinmek ve gayret göstermektir. Geleceğin bahtiyar nesilleri zamanı değerlendirmesini bilecek, düşünürken çalışmayı, çalışırken okumayı, okurken de idealleri uğrunda hizmet vermeyi ihmal etmeyecek, daima canlı, daima gayretli olup zamanın kıymetini bilen onu en iyi şekilde değerlendiren  ‘Asımın nesli’ olacaklardır. Ne demişler. Kim eğer bu dünyada bırakmasa bir eser, eser bırakmayanın yerinde yeller eser.
Em. Sağ. Yazar Aslan Torun
 
 
ŞİİR
 
Hoş geldin ya ramazan
 
Hoş geldin ey mübarek ramazan
Sabırla bekledi seni Müslüman
Huzur bulur sende Hakk’a inanan
Hoş geldin mübarek şehri ramazan
 
Seni müjdeledi Berat Gecesi
Özledi seni müminlerin cümlesi
Sensin affımızın büyük müjdesi
Hoş geldin af ayı şehri ramazan
 
İftar, teravih, sahur zevkin var
Müslüman gönlünde büyük mevkiin var
Sende kabul olur bütün dualar
Hoş geldin mübarek şehri ramazan
 
 
İbadet ederler müminler hep bir
Teravih arası alınır tekbir
Bin aydan hayırlı leyle-i kadir
Hoş geldin nur ayı şehri ramazan
 
 
Şair Süleyman’ı huzura koydun
İftarda sahurda zevke doyurdun
Seni çok severim kalbimdir yurdun
Merhaba, merhaba şehri ramazan
 
Süleyman Usta – Espiye / Giresun
 
 
 
FAYDALI BİLGİLER
 
CAMİ ADABI: Câmiye, sağ ayakla girmeli, sol ayakla çıkmalı. Ön saflara geçmek için başkalarına eziyet vermemeli. Saflar yandan sıklaştırılmalı, omuzlar birbirine iyice değmeli. Cuma günü imam minbere çıkınca ve cemaatle namaz kılınırken, sünnete başlamamalı. İş elbisesi, büyüklerin yanına çıkılamayacak elbise ve fena kokulu çorap ile namaz kılmamalı. Sünnet ile farz arasında konuşmamalı. Câmiye abdestsiz girmemeli. Ön safta yer varken, arka safta durmamalı. Câmide bir şey yiyip içmemeli. Câmide, alışveriş yapmamalı. Cemaate yetişebilmek için koşmamalı. Câmide dünya kelâmı ile meşgul olmamalı. Câmide yüksek sesle konuşmamalı.
Câmiyi kirletecek veya cemaatin huzurunu bozacak derecede gürültü yapan çocukları câmiye getirmemeli. Câmiyi yol hâline getirmemeli. Câmiye ayakkabı ile girmemeli. Câmide ibadet etmeli, dünya kelâmıyla meşgul olmamalı.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.