Her şey bizde gizli -2-

A -
A +
Fatih Sultan Mehmet Hanın çocukluğundaki eğitimiyle ilgili özet bilgi paylaşımına dünden devam ediyoruz...
Padişah, genç Molla'yı Şehzade Mehmet’e hoca tayin eder. Şehzade Mehmet, ilk derste bütün yaramazlıklarını sergiler; fakat bu yeni hoca diğerlerine hiç benzememektedir. İlk derste “darebe” fiilini çektirir geleceğin Fatih’ine. “Darebe” döverim demektir, fakat bir sürü çekimi vardır. Her çekim bir öncekine göre daha şiddetlidir. Dövdüm, dövüyorum… Akşam olunca Şehzademiz, Molla Gürani’yi babasına şikâyet eder.
“-Bu adam kim oluyor da senin Şehzadene gözdağı vermeye kalkıyor baba! der. Ancak, padişah Şehzadeye yüz vermez. Şehzade Mehmet, çaresiz diz kırıp dersine çalışır ve gün gelir çağ açıp çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet Han olur.
İstanbul'u fetheden genç sultan, kendi adıyla anılan Fatih Camii ve medresesini yaptırır. Cami yapılırken tarihe geçecek bir olay yaşanır. Fatih, medresenin giriş kapısının altına bir mezar kazdırır. Mezarın üstüne demirden bir ızgara. İnsanlar merak içinde olayı anlamaya çalışırken Fatih; "Vasiyetimdir, ben ölünce mezarıma buradaki ilim ehlinin ayaklarından dökülen toprak konulsun" diye buyurur.
Yavuz’un sandukasına örtülü olan çamurlu kaftanın hikâyesini bilmeyen yoktur.
Eskiden hocaların ayağındaki çamur bu kadar kıymetli iken, bugün görevi başında öğretmenler katlediliyorsa biz nerede yanlış yaptık diye düşünmemiz gerekmez mi?
Şu haberlere bakar mısınız?
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, bir okul müdür yardımcısı öğrencisi tarafından bıçaklandı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan hoca, kurtarılamadı.
Denizli’de okuldan atılma kararı alınan 8. sınıf öğrencisinin ailesiyle birlikte okulu basıp, okul içerisinde idarecileri darp ettiği iddia edildi. Vücudunda kırık ve çatlaklar bulunan öğretmenler darp raporu alırken, öğrencinin okula gelmeden sosyal medyadan tehdit içerikli mesajlar paylaştığı ortaya çıktı.
             İdris İspiroğlu
 
 
ŞİİR
 
            Kimle iftar yaparsın?
 
Kimle iftar yaparsın ey Müslüman kardeşim
Sofranda kimler olur yeri var mı fakirin?
Öksüzlere gider mi ihtişamlı davetin
Masandaki süslerle yoksul alır nimetin.
 
Otursana fakirle bir ol da sofralara
Başın dik olmasın hiç dinde yer yok gurura
Cennette yer verilmez cimriye mağrurlara
Aç kapını aşını sokaktan garibana
 
Sofranda fakirlere bol yer ver gariplere
Bu iyilikleri ramazana meyletme
Daim olsun cömertlik reklâm takdir bekleme
Cimrilerden olup da suallerde tekleme
 
Bu mübarek günlerde ibret al açlıklardan
Derin manalar çıkar tuttuğun oruçlardan
Diğer aylar için de nasihattir ramazan
Fakir fukara yoksul hiç kalkmasın sofrandan
   
                                            Sinan Korkmaz
 
FAYDALI BİLGİLER
 
KABİR ZİYARETİ: Bizim dinimizde, Müslümanların kabrini ziyaret etmek, Peygamberimizin de yaptığı ve Müslümanlara tavsiye ettiği önemli sünnetlerden biridir. Hadîs-i şerifte: “Kabirleri ziyaret ediniz! Kabir ziyareti, ölümü hatırlatır” ve “Kabir ziyaretini size yasaklamıştım. Şimdiden sonra ziyaret edebilirsiniz. Böylece ibret alır, gafletten uyanırsınız” buyuruldu.
Ölümü hatırlamak ve ölüden ibret almak için, kabir ziyaret etmek ve peygamberlerin, sâlihlerin, velîlerin kabirlerinden bereketlenmek, dinimizde çok sevap verileceği bildirilen ibadetlerdendir. Kabir ziyaretini pazartesi, perşembe, cuma ve cumartesi günleri yapmak daha iyidir. Cuma günü ziyaretin, cuma namazından sonra olması iyi olur. Cumartesi günü sünnet olan ziyaret güneş doğana kadardır. Perşembe günü ziyaret, öğleden önce veya sonra olabilir. Özellikle, Berat Gecesi gibi mübarek gecelerde de kabir ziyareti iyidir. Kıymetli zamanlarda, Zilhiccenin onunda, bayram günlerinde, Aşûre Günü'nde kabir ziyaret edilmesi daha uygundur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.