Ailede baba olmak -1-

A -
A +
Peki nasıl bir şeydir babalık?
Baba önce sevmesini bilecektir. Eşini sevecektir. Eşinin annesini akrabalarını çevresini sevecektir. 
Kişi sevdiğine saygılı olur. Yardım eder. Onu benimser…
Baba ayrıca sabır denen bir süreçle tanışmalıdır.
Çocuklarının ve eşinin kendisini anlamadığından dert yanmak yerine problemin nerede olduğuna kafa yorup anlaşmazlığı gidermeye çalışacaktır.
Özellikle ergenlik döneminde çocuğundaki isyankârlığı kendine karşı bir tavır olarak asla algılamayacaktır.
Evladına yine bebekliğinde olduğu gibi yakınlığı ve hatta arkadaşlığını sürdürecektir. Bütün gayretlerine rağmen iletişimde bir problem yaşanıyorsa profesyonel yardım alacak. Bu konuda kendini yetersiz bulmanın utanılacak bir durum olmadığını bilecek.
Bu konuda anneler daha kolay yardım ister. Baba ise kendini en iyi bilen zanneder. Yardım istemeyi kendine zül sayar. Oysa deneyimlerini ortaya koymanın yetmediğinde yardım almak hem kendini hem aileyi rahatlatacaktır.
Baba çocuğuna rol model olduğu için verdiği sözde durmasını bilecek, duramayacağı sözü vermeyecek. Asla çocuğuna yalan söylemeyecek.
Çok çalışan bir baba başarılı bir baba olmak için yetmez. Aynı zamanda çok iyi bir baba olabilmek de gerekecek. Çok iyi bir koca olmak da gerekecek.
Bu bakımdan istediği kadar iş yoğunluğu yaşasa da çocuklarına ve eşine ayıracak zamanı mutlaka olacak.
Bu ayırdığı zamanda bizzat onlarla olacak. Çocuğu alıp gezmeye gittiğinde orada bir arkadaşına takılıp yanında da çocuğunun olması çocuğuyla ilgilenmek değildir. O an çocuğundan başka kimseyle ilgisi olmayacak.
Bu durum babanın çok ama çok önemli bir görüşmesi kadar önemli olmalıdır.
Bu önemli görüşmeyi gerektiğinde randevu defterinde “çocuğuma ayrılacak zaman” diye not edilecek.
Üstelik birden fazla çocuk varsa, hepsini bir arada çıkartmak değil, hepsine ayrı ayrı böyle zaman ayıracak.
“Ben bunları nasıl yapabilirim ki?” diyebilirsiniz. Zaten onun için diyoruz ki baba olmak öyle kolay bir iş değildir. Böyle bir baba, çocuğunu büyüdüğünde de yanında bulur.
Ailede herkes etkili ve otoriter bir babayı hissetmek ister.
           Uzman Psikolog-Erdinç Üstündağ
 
 
ŞİİR
 
     Kime anlatsam
 
Kime döksem meramımı
Bana herkes yabancı...
Kim tanıdı bizden evvel
Asırlarca kim taşıdı...
Bükmediği bel mi var?
Dökmediği göz mü var?
Boğazlar düğüm düğüm
Diller lâl...
Kime anlatsam her dilde nizar (korku sözü)
Anladım ki bu meretten
Her yürek bizar...
             Fatma Nur Subaşı
 
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
ENTERESAN BİLGİLER: Türkiye’deki bazı endemik bitki türleri hakkında özet bilgi: 
İnsanlığın beslenmesinde kilit rol oynayan tarla bitkilerinin %30'u Anadolu'dan köken almıştır. Örneğin, kiraz, badem, kayısı, buğday, nohut, mercimek, incir, lale, kardelen ve çiğdem...
Ülkemiz endemik bitkilerinden bazıları kültür bitkilerini içermektedir. Türk mutfağının zenginleşmesi ve rakipsiz olması açısından bu bitkiler önem arz etmektedir.
özetleyecek olursak, orkide salep yapımında, dondurmada vb. kullanılır... Badem, Elazığ, Hakkâri, Mersin, Maraş ve Van'da yetişmektedir... Salatalarda kullanılan tere ülkemizde Adana, Bitlis, Hakkâri, Kastamonu, Konya, Maraş, Niğde ve Van illerinin endemik bitkilerindendir... Ve daha pancar, kiraz, nohut, keten, kekik, madımak, armut, çavdar, çemen, adaçayı, safran, turp gibi birçok endemik bitkiye sahip bir ülkeyiz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.