Osmanlının “en”leri -1-

A -
A +
624 yıl cihana nam salan Osmanlılar, İslam medeniyetinden aldıkları ahlak ve ruh ile kendilerine has bir medeniyet oluşturmuşlardır. İşte, biz bu medeniyete Osmanlı medeniyeti diyoruz. Osmanlılar, hâkim olduğu dönemlerin hemen hepsinde dünya tarihine yön vermiş, 3 kıta, 7 iklimde idare ettiği toprakları sulh ve adalet ile yönetmiştir. Öyle ki, gayrimüslim olan halklar İslam devleti Osmanlının hâkimiyeti altında yaşamaktan mutluluk ve huzur duymuşlardır. (Örnek; Ermeniler, Rumlar, Yahudiler, Bulgarlar, Rumenler, Sırplar, Macarlar vs...)
Yazının bundan sonraki kısmında Osmanlıda yaşanmış birtakım 'ilk'leri ve 'en'leri konu alacağız. Bunun yanında, cihan padişahlarının az bilinen bazı özelliklerinden de bahsedeceğiz. Keyifli okumalar…
78 yaşında vefat eden Orhan Bey, Osmanlı tahtındayken vefat etmiş olan en yaşlı padişahtır. 18 yaşındayken başıbozuk birkaç yeniçeri tarafından şehit edilen II. Osman (Genç Osman) ise tahttayken vefat etmiş en genç padişah olmuştur. Osmanlı tahtında en uzun süre kalan padişah Kanuni Sultan Süleyman Han olmuştur. Kanuni’nin saltanatı 45 yıl, 11 ay, 7 gün sürmüştür.
Tahtta en kısa süre kalan padişah ise V. Murat olmuştur. Onun saltanatı sadece 93 gün sürmüştür.
Osmanlılarda "Sultan" unvanını ilk kullanan padişah Sultan I. Murat olmuştur. I. Murat Han aynı zamanda bizzat savaş meydanında, uğradığı bir suikastla şehit edilen tek Osmanlı padişahıdır. 2. Padişah olan Orhan Gazi, salı ve perşembe günleri oruç tutar, Mevlâna hazretlerine hürmeten başına sikke giyer ve üstüne de bir beyaz sarık sarardı.
İstanbul’u kuşatan ilk Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid Han olmuştur. Hayırseverliği ile bilinen Sultan Çelebi Mehmet, her cuma gecesi, öz malından yemek pişirtip yoksullara kendi eliyle dağıtırdı...
             Adil Söylemez
 
 
ŞİİR
 
                  Dua
 
Nasıl ki ayrılıyor, taze bayat balıklar
Gözüne çarptığı an, seçerler satıcılar
Hiç şüpheniz olmasın, bütün ihlaslı kullar.
Dua sağanağının, sürekli altındalar.
 
Taze körpe şişek der, genç koyuna çobanlar
Yaşlı dişi koyunsa, onlar da maryadırlar.
Hiç şüpheniz olmasın bütün ihlaslı kullar
Dua sağanağının devamlı altındalar.
 
Niyeti bozuk olan konuşurken saçmalar
Onu hemen fark eder hakiki imanlılar
Hiç şüpheye mahal yok bürün ihlaslı kullar
Dua sağanağının sürekli altındalar.
 
Cezaevleri dolu günahkâr günahsızlar
Sabır her derde deva hepsi imtihandalar
Hiç şüphemiz olmasın bütün ihlaslı kullar
Dua sağanağının devamlı altındalar.
 
Zerre gurur kibri Şahin, taşımayanlar
Hepsi de Hak teâlânın hakiki dostudurlar. 
Hiç şüphemiz olmasın bütün ihlaslı kullar
Dua sağanağından mahrum kalmamaktalar
                                                    Ali Şahin
 
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
Ayak sağlığı ve bakımı
Ayaklarınızı düzenli olarak her gün yıkayın ve kurulayın.
Ayaklarınızı sirkeli suda 10 dakika kadar bekletmek ve daha sonra sabun ile iyice yıkamak ayak tabanınıza yerleşen bakterileri yok eder.
Kullandığınız çorapları seçerken teri emen pamuklu olanları tercih edin.
Ayakkabı seçerken, hava alan ve gerçek deri olan ayakkabıları almaya gayret edin. Ayak kokusuna mâni olmanın bir diğer yolu havanın güzel olduğu zamanlarda çıplak ayakla toprakta, kumda ve evde gezmektir. Bilhassa güneş gören ortamlarda ayak içinde olan bakteriler ölecektir.
Sağlıklı günler dileğiyle...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.