Günümüz insanı ve “aile” kavramı -1-

A -
A +
Konumuza aile açısından bakarsak günümüzde aile parçalanamaz hücreler gibi değil aksine her geçen gün daha da paramparça olmaya devam eden talihsiz bir sosyal süreç yaşamaktadır.
Ailede baba ayrı bir âlemde, anne ayrı bir âlemde internet gençliği ayrı bir âlemdedir…
Zaten ortada kitaplarda tarif edilen tanımıyla aile diye bir şey de kalmamış denilebilir.
Çünkü “var” denilen yıllar, aileye dışarıdan hiçbir etkinin olmadığı yıllardır. Yani kapısını örtüp içeri girdikten sonra aile bireylerinin baş başa kaldığı yıllar.
Önce aile kavramı üzerinde bir ortak nokta arayalım mı?
Aile denildiğinde, akla gelen ve gelmesi gereken şey nedir?
Kendine göre bir önceki nesillerden -anneden babadan, dededen- tevarüs ettirilmiş (miras kalmış) gelenekleri olan… Örneğin mutfak kültürü olan… (yemeğinin etlisinin sütlüsünün lezzeti ve çeşidi farklı) Ahlaki normları olan… (Annenin ve babanın çocuklarına örnek olabilecek kendine özgü tutum ve davranışları bulunan) Aileye özgü prensipleri ve düsturu olan… (Şu saatte eve gelen, sabah kahvaltısında şunu mutlaka isteyen, yazın şöyle davranan kışın böyle hazırlık yapan) Birbirleriyle sürekli sıla-i rahim denilen ziyaret, iletişim ve yardımlaşma içinde bulunan, kendi nüfuzuna oranla akraba çevresi olan… Aynı ortamda üç nesli bir arada barındırabilen bir çekirdek kurum değil miydi aile?
Bu çekirdek kurumların her biri işte bu ve akla gelmeyen diğer birçok özelliğinden dolayı kendi başına bağımsız birer devletçik gibiydi toplum veya eski söylemle cemiyet içerisinde...
Her ailenin kurduğu turşu, yaptığı reçel, yaktığı odun veya kömür, giydiği kıyafet, ettiği ziyaret, saygı duyduğu büyük ve değer verdiği kutsalı ayrı veya denkti ama mutlaka vardı.
Ayıp, günah, terbiye, saygı, nezaket gibi yazılmamış anayasal kuralları vardı…
Aileler bu kurallara hem kendileri mutlaka uyar hem de çocuklarını yetiştirirken bu kurallara uyacak bireyler olarak yetiştirirlerdi…
              Taha Uğur Türkmen-Ankara
 
 
 
ŞİİR
 
                            Hayat
 
Haykıran sezgilerim, söyler şeksiz edayla
Bekledikçe bekleten, şu hayat ne mahşermiş...
İşkenceleşen anlar, nefes gibi gıdayla
Tadı henüz yabancı, ölümden de betermiş...
 
Gafletle, ölüm denen şeye hiç aldanılmaz
Ömürsüzlükse ancak, hayallerde hapistir
Gafletle, ölüm gibi fikre hiç abanılmaz
Fazla veya az gaflet ile ömür habistir
 
Elhamdülillah ki ben, şüphesiz Müslümanım
Sonsuz nasihatten tek pay, bu da geçer yahu
Her ne olursa olsun, tek sermayem imanım
Bu imanla vereyim, elimdeki bu ruhu
 
Hayalden alay eder, bizimle ömürsüzlük
Ancak hayallerdeyim, diye geçirtir cinnet
Hayallerde çözülür, çözümle çözümsüzlük
Değişmez sonlarımız, sükûnet veya cinnet
Bilinmez fokur fokur veya bilinmez cennet...
 
                                Mehmet Yusuf İmeci
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
KAS BESİNLERİ: Kilo almadan kas yapmayı sağlayan süper besinler:
* Yumurta: Kırmızı etten daha fazla proteini var. * Badem: Kasların güçlenmesi için gerekli alfa-tokoferol bakımından zengin. * Balık: Yeni kaslar oluşturulmasını sağlayan proteinlerden normalden 2 kat daha fazla. * Yoğurt: Kasların gelişmesi için gerekli olan karbonhidrat ve protein yoğurtta fazlasıyla mevcut. * Kırmızı et: Kas oluşumu için vazgeçilmez olan çinko ve demir bulunuyor. * Zeytinyağı: Kasların zayıflamasını, içindeki E vitaminiyle engelliyor. * Su: Kasların %75'i sudan meydana geliyor. * Kahve: Kafein kasları harekete geçirir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.