Çocukların ilgi duyduğu çizgi filmler

A -
A +
Çocuklar iki yaşından itibaren televizyon izlemeye başlamakta ve okul öncesi dönemde izleme saati giderek artmaktadır.   
Televizyon izlemek çocukların akademik becerileri, dil ve sosyal becerileri üzerinde olumlu etkileri olduğu gibi kontrolsüz olduğunda obezite ve şiddet başta olmak üzere daha fazla zararları bulunmaktadır.
Olumsuz etkilendikleri konuların en önemlileri şunlardır: 1. Tüketim toplumu bireyi olmaları üzerine. 2. Cinsel kimliğin oluşması ve karşı cinsle olan ilişkiler üzerine. 3. Anne baba ile ilişkisi üzerine. 4. Şiddet eğilimi üzerine. 5. Okumaya, düşünmeye ve başarıya. 6. Kültürel yabancılaşmaya. 7. Dildeki yozlaşmaya. 8. Kendi kimliklerinin bağımsız ve özgün bir biçimde oluşmasına. 9. Çocukluğun yitirilişi ve masumiyetin yok oluşuna. Olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Okul öncesi dönemdeki çocukların; %59,8'inin şiddet içeren çizgi filmleri izledikleri tespit edilmiştir...
İlköğretim 2. ve 5. sınıf öğrencilerinin tamamına yakınının çizgi film izlediği ve en çok sevdikleri çizgi filmlerin; “Tom ve Jerry, Buggs Bunny, Şirinler, Sevimli Kahramanlar, Temel Reis, Sabrina’nın Maceraları, Winx Club, Ninja Kaplumbağalar, Garlfield, Tweety, Pamuk Prenses, Ağaçkakan Woody, Scooby Doo, Casper, Pokemon, Çilek Kız, Spiderman ve Batman” olduğu tespit edilmiştir. Okul öncesi çocukların ise en fazla; Caillou, Benten ve Win Xclub izlediği bulunmuştur.
Okul öncesi çağı çocuklarının izledikleri televizyon programlarında; çizgi film kahramanlarını sevdikleri, çizgi film karakteri ile ilgili eşyaları aldıkları, oyunlarında çizgi film karakterleri gibi davrandıkları bilinmektedir. Bu yüzden çocuklara yönelik program ve reklamlarda ürün önerilirken, çocuklar tarafından sevilen çizgi film ve animasyon karakterler sıklıkla kullanılmaktadır. Bu nedenle çizgi filmlerin içerikleri ve örnek oldukları davranışlar çok önemlidir.
Yukarıda ismi geçen çizgi filmlerin tamamına yakını yabancı menşeli ve kültürümüze uymayan karakterlerdir. Çocuklarımız için tehlikenin boyutları açıkça görülmektedir. Son zamanlarda yerli ve daha olumlu çizgi filmler yayımlanmaya başlamıştır. Anne babaların çocuğun sağlığı bakımından fazla TV izletmemeleri, çizgi filmler hususunda da daha duyarlı ve seçici olması önerilmektedir. Sevgiyle kalın...
                Seyfettin Karamızrak
 
 
 
ŞİİR
 
                  Şükret
 
Başına bir sıkıntı geldiğinde sabret,
Vardır Rabbinin bir bildiği elbet.
Aman şikâyet etme bir etrafını gözet,
Sonra dön ve hâline şükret.
 
Fitnelerden uzak dur,
Günahları terk et.
Cennet’i mi istiyorsun?
Allah rızasını gözet!
 
Büyüklere hürmet et,
Kalp kırmamaya dikkat et.
Kendi başına hareket etme,
Akıllılarla istişare et.
 
Yoksullara yardım et
Âlimleri takip et
Helale harama dikkat et
Salihlerle sohbet et
 
İyiliğe niyet et,
Hatanı kabul et.
Aza kanaat et,
Varken tasarruf et.
 
Devlete itaat et,
Koronaya dikkat et.
Kalabalık ortamları terk et,
Allah’a firar et!..
              Mehmet Aslan
 
 
UNUTULMAZ ESERLER
 
SELİMİYE CAMİİ: Edirne’de Sultan II. Selim Hânın Mimar Sinan'a 80 yaşında yaptırdığı câmi. Sinan'ın “ustalık eserim” dediği Selimiye Câmii, gerek Mimar Sinan’ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biridir. Bir tepe üzerinde bulunan Selimiye'de daha önceki hiçbir câmide görülmemiş bir teknik kullanılmıştır.  Selimiye Câmii 43,25 metre yüksekliğinde, 31,25 metre çapında, tek bir kubbe ile örtülmüştür. Kubbe 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur. Câminin dört köşesinde bulunan her biri üç şerefeli 380 santimetre çapındaki minareler 70,89 metre yüksekliğindedir. Cümle kapısının iki yakınındaki minarelerin şerefelerine 3 ayrı merdivenden çıkılır ve çıkanlar birbirini görmez. Diğer iki minare tek merdivenlidir.  Câminin mermer, çini ve hat işçilikleri de önemlidir. Yapının içi İznik çinileriyle süslüdür. Yapının, kuzeye, güneye ve avluya açılan 3 kapısı vardır. İç avlu, revaklar ve kubbelerle süslüdür. Avlunun ortasında mermerden, özenle işlenmiş bir şadırvan vardır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.