Gözetim toplumunda suç ve ceza -1-

A -
A +
“Sürekli olarak bir denetçinin gözü önünde olmak gerekir; bu durum, gerçekten de kötülük yapma gücünü, hatta kötülük isteme düşüncesini bile neredeyse yok eder...”
Jeremy Bentham… 18. yüzyıl İngiliz filozof ve toplum bilimcilerinden. Hapishaneler kuramını ortaya atan düşünür. Ya da diğer bir deyimiyle Panoptikonu...
Bir hapishane modeli inşa ediyor. Hapishanede yatan kişileri bütünüyle gözetlemenin davranışlarındaki etkisi üzerine bir inceleme... Mahkûm gözetlendiğinin farkındadır fakat ne zaman gözetlendiğini bilmez. Yanlış davranışlarının ceza getireceğini bilir yanlış yapmaktan kaçınır, çok sayıda insanın yaşadığı bir alanda kontrol sağlamanın, kaosa fırsat vermemenin bir yoludur bu.
Bentham'dan sonra kuramı sosyologlar (özellikle Michel Foucault) gözetimi iktidarın kullandığı bir araç olarak yorumlamışlar. İktidar; yönetici, idareci, devlet, kolluk ve güvenlik güçleri. Güce sahip olan öznedir.
Kısa bir zaman önce bir video izlemiştim. Videoda sanırım bir stadyumda insanlar maç izlerken, genç bir adam önündeki adamın cebinden cüzdanını çalıyor; sonra başını kaldırıp gezdirirken kamerayı fark ediyor ve cüzdanı adamın cebine geri koyuyor. Burada işlenen hırsızlık suçunun cezai işlemi ve hırsızın pişmanlığı üzerine düşünmüştüm. Bu kişiye cezai yaptırım uygulanmalı mı? Bu durumda sergilenen pişmanlığın, sadece gözetim altında bulunduğunu hissettiğinden ibaret olduğu açıktı. Kameranın yani gözetimin varlığı, cezanın yaptırım düşüncesi, suçu engellemekteydi. Ya da cezada denetçinin varlığı hissedildiği zaman işlenen suçtan kaçınılıyordu.
Kırmızı ışıkta geçmeyip kurallara uyan bir sürücünün neden kurallara uyduğunu sorgulayalım. Sürücü MOBESE kameraları ile gözetlendiğini bilir. Eğer kurala uymayıp kırmızı ışıkta geçerse, ardı sıra kuralı ihlal ettiği için ceza gelecektir. Somut bir cezadır ve kısa zamanda gelecektir. İnsanın ışıkta geçmemesinin temelinde, yani o kuralı benimsemesinin özünde, cezanın varlığını kabul etmemiz gerek. Peki en büyük iktidar, muktedir olan "yaratıcının gözetimi" konusuna ne diyeceğiz?..
            Tunahan Dağaşan
 
 
ŞİİR
 
 
                   Aşk tabibim
 
 
Aşk tabibim aşk tabibim gönlümü deş tabibim
Kalbim atar mı atmaz mı bana yaz tabibim
Ben derdime dertmişim beni bende bul tabibim
Aşk tabibim aşk tabibim gönlümü deş tabibim
 
Aşk tabibim der ki yıldızım gece gelirim
Göz kapaklarındaki geceye ben düşerim
Sessiz sessiz yol alır zaman, ben giderim.
Aşk tabibim der ki yıldızım gece gelirim
 
Gündüzün ömrü yıldız çıkana kadar
Güneş doğsa gözüme akşama kadar
Hep gönlüm gece yıldız kayana kadar
Gündüzün ömrü yıldız çıkana kadar
 
                 Yavuz Selim Bulut
 
 
 
 
 
İMLA HATALARI
 
Kitaplarda doğrusu yazsa da pek kitap okunmadığından mıdır, akılda kalması zor olduğundan mıdır, kulaktan kulağa duyulan yanlış söylemlerden midir dilimizde birçok kelimede harflerin yerinin değiştiğini görürüz… Bu konuya dikkat etmek için iyi bir okuyucu olmanız gerekmektedir. Bol kitap okuyan az hata yapar… Şimdi bazı kelimelerin yazılışında yapılan hatalara birkaç örnek verelim:  
 
Doğru                  Yanlış
hiçbir                    hiçbir
herkes                  herkez
herhâlde               heralde
yanlış                   yalnış
kirpik                    kiprik
kapora                 kaparo
satılık                  satlık
dezenfeksiyon    dezenfektasyon
hemşehri            hemşeri
espri                   espiri
malumun ilamı    malumun ilanı
amfiteatr             amfi tiyatro
affetmek             afetmek
iddia                   iddaa
şefkat                şevkat
ezkaza              eskaza
hazzetmek        haz etmek
helalühoş          helalihoş
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.