Deniz kaplumbağaları -2-

A -
A +
Her yıl temmuz ayının başında sahillerde çukurlar açarak yumurtalarını kuma gömüyorlar Caretta-caretta'lar…
Bu mahlûkatın diğer deniz kabuklulardan tek farkı üreme şekilleri. İnsanlar plajda kumsalda güneşlenirken, kumun altında Caretta-caretta yumurtası olabileceğinin farkında bile değiller.
Yumurtanın kumda bekleme süresi 55 gün. 15 Temmuz'dan itibaren kumsala yumurtalarını gömüyorlar. Ağustos ayı içerisinde yavrular yumurtadan çıkıyor. Annelerinin nezaretinde denize doğru yol alıyorlar. Çünkü yaşadıkları mekân denizdir. Karada sadece 55 günleri var. Son yıllarda bu canlıların yaşadığı sahillere korunaklı yumurta bırakma alanları oluşturuldu. İlgili yerlerin belediyeleri ve bakanlık artık bu konularda titizlik gösteriyor. Ancak aynı titizlik vatandaşımızda henüz yok. Bu konuda daha kırk fırın ekmek yememiz gerekiyor kanaatindeyim.
Yıllar önce Fethiye-Çalış plajında tatile gitmiştim. Sahilde gönüllü insanlar gördüm ve çok sevinmiş, mutlu olmuştum. Prof. Dr. İbrahim Boran öğrenciler seçmiş ve buraya göndermişti. Dokuz Eylül Üniversitesi-Buca Eğitim Fakültesi Biyoloji bölümü öğrencileri vardı. Gönüllü öğrencilerden Zarife Gürler ve Serpil Yıldırım’ı hatırlıyorum. Kim bilir bu öğrenciler şimdi çoktan mezun olup mesleklerinin zirvesine bile çıkmışlardır. Hayırla yâd ediyorum bu çocukları. Ayrıca yabancılar da bize bu konuda yardımcı oluyorlar. Bu da sevindirici bir şey… Avusturyalı bir grup öğrenci de orada gönüllü olarak çalışanlardandı. Sevgi dolu çocuklardı... Tabiatta her canlının bir görevinin olduğunu unutmamak dileğiyle sağlıcakla kalın... Bu yazıma bir kez daha yer verdiğiniz için ayrıca teşekkür ediyorum.
Ezcümle Tabiatı Korumak ibadettir. İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesiyim. Türkiye gazetesinin aynı adreste, hiç aralık vermeden 38 yıllık abonesiyim. Bu vesileyle değerli okuyucularımıza da değerli gazeteme de selam ediyorum...
             Hüseyin Akarçeşme
 
 
ŞİİR
 
             Görevimiz
 
Millet için devlet için her zaman çalışmak,
Üstümüze vazifedir vatansever olmak,
Canı ve malı ile her türlü yardımlaşmak,
Asli görevimizdir ülkemizi korumak,
Her zaman sadakatli ve de gayretli olmak,
İlelebet hedefli ve sabırla yorulmak,
Tabii ki huzur ve adalet gelene kadar…
 
Dünyaya insanlar neden ve niçin geldi?
Eğlence ve oyunlar sanki sonsuz bir seldi?
Minarelerdeki ezan bile duyulmuyor,
İnsanlar zevklerde ve sefalarda oluyor,
Rabbim hidayet ver bize her zaman ne olur,
İnsanlar dürüst olsa, dünya da huzur bulur,
İmtihanımız inşallah çok kolay olur.
 
                   Mücahit Demirci
 
 
FEN-BİLİM-TEKNİK
 
WATT (VAT) NEDİR: Fizikte güç birimidir. Mekanikte, saniyede bir joule'lük (jul) iş yapan makinenin gücü bir attır. “Watt (vat)” enerji sektöründe en çok kullanılan birimlerden biridir. Uluslararası Birimler Sistemi (SI)'nde güç birimi olarak vat kabul edilmiştir. Vattın sembolü W’dir. Güç birimi olarak kabul edilen vat, birim ismini buhar makinesi kâşifi olarak dünya tarihine geçen ve enerji bilimine oldukça önemli katkıları olan James Watt’tan almıştır. 1 Watt=1 joule/sn; 1 Joule=107 erg olduğuna göre 1 Watt=107 erg/sn’dir. Elektrikte uçları arasına bir voltluk gerilim uygulandığında üzerinden bir amper akım geçiren rezistansın gücü bir Watt’tır. 1 Watt=1 volt amper eder.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.