Sağlık çalışanlarımıza şükranla -1-

A -
A +
“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,/Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…” Kanuni Sultan Süleyman
 
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Anayasası’nın yürürlüğe girdiği “7 Nisan” günü, tüm dünyada Birleşmiş Milletler kararı ile 1945 yılından itibaren; “7 Nisan Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanmaktadır.
Sağlık; ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik hâli olarak tanımlanmaktadır. Sağlık, insan hayatı üzerinde etkili olan en önemli kavramların başında gelir. İnsan, sağlık dışındaki tüm imkânlara sahip olsa dahi, bunları kullanabilmek için sağlığa ihtiyaç duyar.
Kanuni Sultan Süleyman Han bile yukarıda andığımız mısraında “halk içinde devlet olmaktan daha itibarlı bir nesne olmamasına rağmen, bir nefes sağlıklı olabilmenin yanında bu itibarın dahi anlamı ve önemi yoktur” demiştir.
Sağlık, kaybedildikten sonra değeri anlaşılan bir kavramdır. Tüm dünya bireyleri, nerede olursa olsun kaliteli sağlıklı bir hayat hakkına sahiptir.
Dünya sağlık günü, “koronavirüs” salgını nedeni ile bir süredir buruk kutlanmaktadır. Hepimiz, koronavirüs nedeniyle; sağlığın kıymetini, sağlıklı kalmak için uymamız gereken kuralların ne kadar önemli olduğunu, sağlık çalışanlarının değerini çok daha iyi anladık.
Bu sağlık ordusu, hayatlarını hiçe sayarak, ailelerini, çocuklarını ihmal ederek özveriyle bizleri tedavi etmeye, kurtarmaya çalıştılar, hâlen de çalışıyorlar. Kar kış soğuk demeden, en ücra köylere ulaşabilmek için yaya yürüdüler, üşüdüler, yoruldular, hayatlarını riske attılar. Evlerine gitmediler, tatile çıkmadılar, sevdiklerinden uzak kaldılar. Birilerini birilerimizi kurtarmak azmiyle ölmekten korkmadılar. Denizyıldızlarını kurtarma çabası içinde “işte yine bir canı kurtardık” sevincini yaşayabilmek adına canlarını hiçe saydılar. Bu uğurda kendileri "can" verdiler…
Doktorundan hemşiresine ve diğer personeline kadar, tüm sağlık çalışanlarımıza minnettarız. Onlara, hayatlarımızı kurtardıkları için büyük şükran borçluyuz. Bu uğurda canlarını kaybedenlere binlerce rahmetler diliyorum...
 
 
 
ŞİİR
 
        Evlada nasihat
 
Evlat! İstikamet hak yol olmalı,
O zaman Rabbimiz yâr olur sana.
Yüreğine iman nuru dolmalı,
Attığın her adım kâr olur sana...
 
Uyar isen eğer bunlara uyar,
Altın olursun hem, yirmi dört ayar.
Küçüğü sevip de büyüğü sayar
İnsanları üzmek âr olur sana...
 
Ne zelil ol ne de büyüklük tasla!
Kimseyi hor görme, incitme asla!
İbadetlerini yap ki ihlasla,
Yoksa iki dünya hâr olur sana...
 
           Mehmet Alper Çetin-Aydın
 
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
 
DÜNYA SAĞLIK HAFTASI: Bugün Dünya Sağlık Günü… Bütün okuyucularımıza sağlık ve mutluluklar dileyerek sağlığımızla ilgili genel birkaç öneride bulunalım. Yemek yeme alışkanlığıyla bağırsak hareketleri arasında yakın bir ilgi bulunur. Sabahları belli bir saatte uyanmamızı sağlayan vücut ritmimiz gibi, mide bağırsak sistemimiz de belli bir düzen içinde çalışır. Vücut da kendisini bu ritme göre ayarlar. Dolayısıyla beslenme saatlerinin düzenli olması, mide bağırsak sisteminin de bu ritme uygun olarak çalışmasına sebep olur. Beslenme saatleri düzenli olmalıdır. Temiz hava temiz su temiz gıda bu açıdan olmazsa olmaz önemdedir. Posalı, lifli dediğimiz genel adıyla selüloz bulunduran gıdalar alınmalıdır.
Kaldı ki meyve ve sebzelerde bol selüloz vardır. Normal bir bünyeye sahip isek soğan, sarımsak ve mevsimine göre yoğurt, incir, kayısı, portakal, mevsimine göre kavun, karpuz, taze ve kuru üzüm gibi besinlerden vücudumuzu mahrum etmeyelim…  Mevsiminde çıkan besinleri takip edelim… Mevsim dışı besinlere mevsim dışında pek kulak asmayalım… Sağlığımız yerindeyse… Her şeye fazla moralimizi bozmayalım…
DR. İSMAİL MARAŞ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.