'Cahilizm’i tanıyalım -2-

A -
A +
Basit bir gözlem ve hatırlamayla cahilizm’in bir hayat tarzına dönüştüğünü görebilirsiniz.
Öyle ki bu tip birçok siyasetçisi kendi partisinin program-tüzüğüne dahi hâkim değil. Topluma çözüm üretecek bu insanların varlığı/işgali bir siyasi israf aslında. Siyasi partiler kesinlikle “niteliksiz" insanların toplanma alanına dönüşmüş…
Ticaret meselesi keza hızlı kâr marjı ile üretimden kopuk, toplumdan soyut hayat biçimiyle. Sömürü olgusuna dayanan zenginlik ile kültürsüz-niteliksiz insanlar yığınıdır bu alandaki cahilizmin temsilcileri… 
Cahilizm temsilcisi olarak sanat arenasında boy gösterenler de aslında kısır bir döngü içinde ve üretimsizdir. Nitelikli üretimden ziyade iğrençlik ötesi TV programları sanat olgusunu ucuz kişilikleri her saat çıkarıp/yok ediyor iç yapısında… Medya sektörü de belli isimlerin tekelinde egemen güçlerin çıkarları doğrultusunda toplumun haber edinme hakkını gasbediyor.
Dahası alkışı hak ediyoruz. Medeniyetin beşiğini el birliği ile sallıyoruz. Özümüze dönüş ifadeleri güzel ancak önce hep birlikte hatırlatmak ve hatırlamak gerekir. Birkaç şey daha söylemek gerekirse bizim toplum olarak yeni bir şeyler öğrenmemize gerek yok… Hatırlamamız yeterlidir… Çünkü bizim tarihimiz kültürümüz sanatımız her alanda medeniyetin temsilcisi olmuşuz ama bir o kadar da yaptığımız her işte her başarıda kendimizi setretmeyi önemsememeyi dahası üstadımızın hocamızın bize bu konuda ilim öğretenimizin adını ön palanda tutmayı yeğlemişiz… Ecdadımız aslında işini hakkıyla yapan, gereksiz yere bir çivi bile israf etmeyen, bir lokma bir hırka yaşayacak kadar gösterişten uzak duran ve en önemlisi de tasadduk eden yani ihtiyaç sahiplerini gözetip kollayan sadaka veren kimseler olarak tarihe geçmişlerdir. Böyle insanların mütevazılığının yanında, görselliğe, kılık kıyafete, aksesuara önem vererek kendini olduğundan büyük ve farklı göstermek isteyen cahillerin 'Cahilizm’i ne hazindir ki hatırlara Necip Fazıl’ın “Bülbül kovuldu mu gül bahçesinden,/Gak gak karga vak vak kurbağa gelir” mısralarını hatırlatmaktadır. Sağlıklı günler diliyorum...
          Erdi Han
 
 
 
ŞİİR
 
 
             Çalçene!..
 
Dedim-dedi, bıdı-bıdı, çal çene;
Orda-burda, konuş-konuş, hiç bitmez!..
Söz yerine, bir kez de sus, bak-dene:
            Şarjın uzar, kontör artar, boş’ gitmez;
            Verim artar, kıymet katar, ülkene…
 
Dedim-dedi, bıdı-bıdı, boş lâflar;
Konuştukça, değer düşer, çok gaflar;
Kim akıllı, kim teneke, kim saflar…
            Şarjın biter, kontör biter, hoş’ gitmez;
            Sırlar biter, boşalır gizli raflar…
 
Dedim-dedi, bıdı-bıdı, konuş-dur;
Akıl nerde, mantık nerde, mi…’ye vur;
Zembereği, bir defalık boşa kur!..
            Şarjın bitmez, kontör bitmez, dert etmez;
            Lâfın azı, işin çoğu, hoş olur…
 
Dedim-dedi, bıdı-bıdı,  çenebaz;
Sözler bitmiş, ha-hı ile iş olmaz;
Boş mideye, kuru lâfla, aş dolmaz…
            Şarjın biter, kontör biter, ak… yetmez;
            Cahil derler, hem görgüsüz, bir yobaz…
 
Dedim-dedi, bıdı-bıdı,  iş değil;
Bağır-çağır, kaba lâflar, hoş değil;
KAYIKÇ’Ali, sükût asla, boş değil…
            Ne şarj ister, ne de kontör, fark etmez;
            Cevahirdir, bir yaramaz, taş değil…
 
ALİ KAYIKÇI (Âşık Derebahçeli)-S A M S U N
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
Ağrı
 
Ağrı her insanda farklı algılanır. Çünkü ağrı beyinde çözümlenen bir duygudur. Ağrı, beynimiz başta olmak üzere vücudumuzun birçok sisteminin alarma geçtiği çok karmaşık bir semptomdur, belirtidir. Yani ağrı, bir bakıma vücudun çağrısıdır… Migren ağrıları halk arasında çok sık bilinen bir baş ağrısı türüdür. Önemli olan migrenin hangi tip migren olduğunun tespit edilmesidir. 23-24 tip migren çeşidi vardır. Stres kaynaklı, boyun kaynaklı, barsak kaynaklı, alerji kaynaklı, karaciğer kaynaklı, sinüzit kaynaklı, hormon- tiroid kaynaklı vb. migren tipleri vardır. Bu karmaşıklık sebebiyle uzun süre ağrı çeken bir insanın beyni, bir zaman sonra daha farklı çalışmaya, olayları daha farklı algılamaya başlar. Bu dertten kurtulmak için kapı kapı dolaşmaya, kim ne önerirse onu uygulamaya başlar.
Dr. İsmail Maraş
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.