Bir serzeniş!..

A -
A +
‘Buraya bir şeyler yaz...’ ibaresini kaldırmayı, en azından aşırıya kullanarak tekdiri hak ettiğim için bana yasaklamayı akıl edemedi, dijital uygulamalar hâlâ fırsat verildiğinde bodoslama Hitler’in Yahudi soykırımının planlanmış bir katliam olduğu bu sayede Yahudilerin kitap ve sinemadaki duygu sömürüsü ile yeni nesle haksızlığa uğramış mazlum insanlar profili çizip uzun yıllar sempati kazanmayı hedefledikleri tezimden konu açacağımı anlamadı...
Hâlâ Hitler’i savunanlar var sonra Hitler’i savunanlara kızıp İsrail mallarını kullanmayı menedenler sonra Müslümanım deyip Lenin favorisi bırakanlar, şal takıp üstüne fötr şapka giyenler, “bella ciao” deyip hümanist olanlar... Var da var anacım… Ah şu 21. yüzyıl yok mu bir zamanlar esamesine kan dökülen her şey ekol hâline getirilip karman çorman bırakıldı. İkinci savaşa giremiyoruz bile, birinciden yeni çıkmış yalap şalap sıvanmış üstüne bir vişne konmuş ‘buna kimse dokunmasın’ denmiş bir pasta gibiyiz… Öyle ki bizi sadece kraliçeler yiyor azizim mıncıklanıyoruz. Pastanın içi göçük. Bir kesiyorsun fos bozuk çileği çikolatası fışkırıyor dışarı. Ağlayan pastayız duyan yok. Bu hoş bir görüntü de değil çatalla uğraşsan toplayamıyorsun oradan akıyor buradan akıyor... Görünüşte ne? Yeni bir sayfa gibi bembeyaz sıvanmış pastayız. Yıllar geçtikçe tadımız oturuyor, çikolatalı kallavi dimdik bir pasta oluyoruz ama herkes o eski kremşantiyi istiyor. Bizim kendi siyasetimiz ‘ekmek yoksa pasta ye’ bize ne var ki kendi zamanında kraliçe olan Marie Antoinette’le aynı hayatı yaşıyoruz. Yine de cehalet bas bas bağırıyor: “Artık lüks yaşamak istiyoruz” diye.
Başına gözüne dursun arkadaşım neyi yiyemedin neyi giyemedin nereye gidemedin? Neyse merak etmiyorum, her şey bir kuru hamaset bir kuru siyaset ve slogan üzerine.
Bizcağızlar, herkescağızlar ve konuşma özgürlüğü olan her canlı... “İnsanlar aç yahu aç” diye slogan atanlar tok geziyor. “Ülke fakir” diyenlere bakın lüks yaşıyor. “Haklısın” diyenler bile haksız oluyor. Kafalar karışık… Duygular yerlerde… Algılar zirvede…
         N. N.
 
 
 
 
ŞİİR
 
 
-950. Yılında-
SULTAN ALPARSLAN VE MALAZGİRD ZAFERİ
 
''Zaferin özüdür dua Cihada Besmele Cuma''
Buharalı Muhammed böyle dedi Sultan'a
 
Sultan Alparslan Gazi tuttu hemen bu sözü
Kumandan ve ordusunu topladı bir meydana
 
''Çalsın kösler, çalsın mehter cihat aşkına erenler
İslam dini için sizler söz veriniz şimdi bana
 
''Biz çok temiz bir milletiz bidat nedir bilmeyiz.
Hep Allah Allah deyiniz'' getiriyor heyecana.
 
Mücahitler korku saldı tekbir getirdi, kös çaldı
Gece boyu hep ok attı fırsat vermedi düşmana.
 
Sultan Alparslan sessizce ibadet etti o gece
Secdeye kapandı yere dualar etti Rahman'a.
 
''Yârâb ism-i şerifin içün habib-i Kibriyân içün
Dört Büyük Halife'n içün yalvarı yakarı sana''
 
Ölümü, kabri düşündü, müezzinleri dinledi.
Sabahleyin fecir vakti büktü boynunu Yezdân'a.
 
''Allahü ekber''le ordu sünnet kılıp farza kalktı,
Rükûdan secdeye vardı bir dağ yıkıldı meydana.
 
Cuma kılmak ve şehit olmak iki bayramı yaşamak
Bu zevki her zaman tatmak nasib olmazdı insana.
 
Cuma namazı kılındı Alparslan ak kefen giydi,
Kıbleye yere kapandı ve yalvardı Yaradan'a
 
Orduya döndü: ''Beylerim, Yiğitlerim, Gazilerim
Sırtımda şu giydiğim artık kefen olsun bana''
 
Gaziler hep bir ağızdan duydukları yüksek hazdan
Ve temenniyle niyazdan sonra daldılar düşmana
 
Hak Teâlâ'nın izniyle bu Malazgirt Zaferi’yle
Açıldı kapılar bize Hamd Rahman’a, şükür Sultan'a.
 
                                                       Rıdvan Üzel  
 
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
Uyku apnesinin belirtileri: *Uykuda, kompresör çalışıyor gibi gürültülü ve şiddetli horlar. *Uykuda iken aldığı nefesi, uzun süre geri veremez. *Uykusunu tam alamayıp, gündüz yarı uykulu gezer. *İş ve özel hayatında miskin tembel ve uyuşuk olur. *Hep “bırakılsa uyuyacak” hâldedir. *Araçta kırmızı ışıkta bile uykuya dalabilir. *Sabahları baş ağrısı çekebilirler ama sebebini araştırmazlar. *Sabah yediğini bile unutkan bir kişilik sergiler.
Uyku apnesine bağlı bazı rahatsızlıklar: *Gürültülü horlama, *Sabah baş ağrısı, *Yüksek tansiyon, *Aşırı ve hızlı kilo alma, *Sabah ağız kuruluğu, *Depresyon, *Konsantrasyon güçlüğü, *Uykuda aşırı terleme, *Mide yanması *Uykusuzluk, *Sık idrara çıkma, *Huzursuz uyku vb.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.