2023 yılında en çok erken emekli eden hastalıklar

A -
A +

EYT emekliliğine ilişkin başvurular hâlen devam etmektedir. Bugüne kadar 2 milyonu aşkın işçi, memur, sözleşmeli, esnaf ve diğer EYT’liler, yaş şartı olmadan emeklilik imkânına kavuşmuştur.

 

EYT’li olmayıp ya da emeklilik şartlarını sağlamayan ancak hastalığı veya engeli olan çok sayıda okurumuz hangi şartlarda bir an önce emekli olabileceklerini sormaktadır.

 

Bu sualler muvacehesinde okuyucularımıza yol göstermek amacıyla uzun süreden beri her sene SGK’nın en çok hangi hastalıklardan dolayı maluliyet verdiğini irdelemekteyiz.

 

2023 yıl sonu itibarıyla kesinleşen SGK verilerinden en çok hangi hastalıklardan dolayı malulen erken emekli olanlar belli oldu. Bu son veriler ışığında okuyucularımıza yol haritası olmak üzere bu yazımızda yer verdik.

 

 

 

BRANŞLAR İTİBARIYLA EN ÇOK MALULİYET KARARI VERİLEN HASTALIKLAR

 

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2023 yılında 7.272 SSK’lıya, 2.407 Bağ-Kur’luya ve 754 memura malullük aylığı bağlamıştır. Peki SGK, en çok hangi hastaları malulen emekli yapmaktadır? Sorusunun cevabı aşağıda yer verdiğimiz SGK istatistiklerinde yer almaktadır. Hemen belirtelim her yıl yayınlanan istatistiklere bakıldığında bu sorunun cevabının değiştiği görülmektedir. Geçen yıl kesinleşen branşlar itibarıyla en çok maluliyet kararı verilen hastalık/arıza çeşitleri aşağıdaki tabloda gösterilen şekilde gerçekleşmiştir.

 

 

 

2023 yılında en çok erken emekli eden hastalıklar

 

 

 

2020, 2021 ve 2022 yılları istatistiklerine baktığımızda ilk sırada onkoloji hastaları, ikinci sırada psikiyatri hastaları ve üçüncü sırada nöroloji hastalıklarının olduğu görülmektedir. Diğer sıralamada ise değişiklikler olmuştur. Geçen yıl da bu sıralama değişmemiştir.

 

En son kesinleşen rakamlardan kanser hastalıkları bulunan sigortalılar %30,69 oranından %32,66’ya yükselmiştir. Bu, çalışanları ikinci sırada bulunan %22,74’ten %20,94’e düşürmüştür. Üçüncü sırada bulunan nöroloji hastalıklarından dolayı malul kabul edilenlerin oranı ise %16,81’den %16,46’ya gerilemiştir.

 

Dördüncü sırada ise Üriner sistem hastalıkları ve beşinci sırada göz hastalıkları yer almıştır. Bu hastalıkları ise sırasıyla birden fazla hastalığı olanlar, kardiyoloji, gastroenteroloji ve hematoloji ve solunum yolları hastalıkları izlemiştir.

 

 

 

YAŞI BEKLEMEK YOK!

 

 

 

Yukarıda saydığımız hastalıklarından birine veya birkaçına yakalanmış olup 10 yıllık sigortalılık süresi ile toplam olarak 1800 gün malullük sigortası primi ödemiş olan hastalar bağlı bulundukları SGK müdürlüklerine müracaat edip malulen emeklilik için başvuruda bulanabilirler.

 

Çalışamayacak durumda bulunan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan hastalarda 10 yıllık sigortalılık süresi şartı aranmamaktadır.

 

1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması yeterli bulunmaktadır. Bu yönüyle malulen emeklilik en erken ve en kolay emeklilik olarak dikkati çekmektedir.

 

 

 

MALULİYETE ESAS HASTALIKLAR

 

 

 

Malulen emeklilikte hastalıklara bağlı olarak çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybetmiş olmak temel şarttır. SGK uygulamasında maluliyete esas hastalık listesinde genel olarak nöroloji, göz hastalıkları, onkoloji, kulak burun boğaz hastalıkları, hematoloji, ortopedi ve travmatoloji, romatoloji, gastroenteroloji ve hepatoloji, dermatoloji, kardiyoloji, damar hastalıkları, genitoüriner sistem hastalıkları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, AIDS ve diğer hastalık grupları yer almaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.