Büyük düşünenlerin kelime hazinesi

A -
A +

Büyük insanlar düşüncelerinin büyüklüğüyle ölçülürler. Düşüncelerimizin büyüklüğü başarımızın büyüklüğünü belirler.

 

Bir insanın kelime hazinesi, kullandığı veya bildiği kelime sayısı ile ölçülmez. Esas olan kelime ve söylemlerinin gerek kendi gerekse karşısındakinin düşüncelerinde oluşturduğu etkidir. Kişinin ne anlattığı değil karşısındakinin ne anladığı önemlidir. Kelimeler karşı taraftaki insanların anlayabilecekleri seviyede aktarıldığı takdirde daha bir anlam kazanır.

 

Büyük düşünenler gerek kendi gerekse başkalarının zihinlerinde olumlu, ileriye dönük, iyimser düşünceler oluşturmada uzmanlaşmış kişilerdir. Büyük düşünmek için, büyük, olumlu zihinsel düşünceler üreten kelimeler kullanırlar...

 

Büyük düşünenlerin kelime hazinesini oluştururken kullandıkları yöntemler;

 

-Neler hissettiğinizi açıklarken; büyük, olumlu, neşeli kelimeler kullanın. Biri size “Bugün kendini nasıl hissediyorsun?” diye sorduğunda, ona “Yorgunum, başım ağrıyor gibi kendimi iyi hissetmiyorum” diye cevap verirseniz, sonunda kendinizi daha kötü olmaya yol açarsınız. Bu aynı zamanda bilinçaltınıza olumsuz emir vermiş oluyorsunuz, o da emri yerine getirmeye çalışır. Bilinçaltı sorgulamaz iyi mi-kötü mü diye. Oysa size birisi “Nasılsın” diye sorarsa “Çok iyiyim, her şey yolunda” demek kendinizi daha iyi hissetmenize yol açacaktır. Her zaman kendini müthiş hisseden biri olarak tanının. Sosyal çevreniz genişler.

 

-Diğer insanlara açıklama yaparken hoş, neşeli, güzel kelimeler kullanın. Tüm dost ve yakınlarınıza bu olumlu kelimeleri söylemeyi alışkanlık hâline getirmek gerekiyor. Öfkeli insan olmaktan ve de yerin dibine geçirici sözlerden de mümkün oldukça uzak durmalı.

 

-İnsanları cesaretlendirmek için olumlu bir dille konuşun. İnsanların hoşuna gidecek söylem geliştirmeye çalışın. Zira herkes övülmek ve sevilmek ister. Evde bile eşinize her gün değişik etkileyici sözler ile hitap etme alışkanlığınız olsun.

 

     Nurettin Bozan/NLP Practıtıoner-Eskişehir

 

 

 

ŞİİR

 

 

 

     En mutlu sensin

 

 

 

Eğilip de çeşmeden su içtin mi?

 

Eğer evet dersen en mutlu sensin.

 

Çıplak ayak bir dereden geçtin mi?

 

Eğer evet dersen en mutlu sensin.

 

 

 

Bir mısırı pişirdin mi ocakta?

 

Bir bebeği avuttun mu kucakta?

 

Hissettin mi yorgunluğu bacakta?

 

Eğer evet dersen en mutlu sensin.

 

 

 

Hiç güneşi seyrettin mi doğarken?

 

Hiç yağmurda ıslandın mı yağarken?

 

Çiftçiyi gördün mü inek sağarken?

 

Eğer evet dersen en mutlu sensin.

 

 

 

Konuştun mu dalda öten kuş ile?

 

Tanıştın mı zemheride kış ile?

 

Isırdın mı elma havuç diş ile?

 

Eğer evet dersen en mutlu sensin.

 

 

 

Kadir Fidan uzak mısın hatadan?

 

Güzel dua aldın mı hiç atadan?

 

Anlar mısın türküdeki notadan?

 

Eğer evet dersen en mutlu sensin.

 

 

 

Kadir Fidan-Dağların Şairi

 

 

 

DUYGU DAMLASI

 

 

 

Bir an gelir duygulanırsınız... Duygularınızı düşüncelerle paylaşır, bir şeyler söylemek istersiniz. Ama karşınızdaki de başlayıverir konu üzerinde fikir yürütmeye... Düşünceler bir anda kısa devre yapar... Apansız yakalanmışsınızdır. Elektrik çarpmış gibi olursunuz. Ne diyeceğinizi ne cevap vereceğinizi bilemezsiniz. Oysa sizin bildiğiniz alanda bir başka alanın insanı kesin ve net bilgiler söylemektedir. “Gözüm sana mı inanayım sözüm sana mı?” diyesiniz gelir. Ama öz güveniniz yoktur bunu söylemeye... Çünkü karşınızdaki rakamlarla çıkar. Verilerle destekler söylediklerini... Size yutkunmak kalır sadece... Çünkü ne elinizde veri vardır ne konuyla ilgili bir çalışma... Sahada yaşadığınız örnekleri bile anlatamazsınız... Çünkü dedikodudan ibaret kalır bilgilerin yanında. Boyun büküp konuyu kapatmak istediğinizde de tebessümle uğurlanırsınız... Duygunun düşünceye yenilgisi böyledir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.