SGK güncel tabloyu paylaştı! Erken emeklilik isteyenlere yeni rota çizildi

Düzenleyen: / Kaynak: A Haber
- Güncelleme:
SGK güncel tabloyu paylaştı! Erken emeklilik isteyenlere yeni rota çizildi

TÜRKİYE Haberleri  / A Haber

EYT düzenlemesi ile birlikte 3 milyonu aşkın kişi erken emeklilik fırsatından yararlanmış oldu. EYT düzenlemesini kıl payı kaçıranlar ise erken emeklilik fırsatlarını araştırmaya başladı. Yeni yıl ile birlikte SGK (Sosyal Güvenlik Uzmanı) erken emekliliğin yol haritasını açıkladı. Güncel tablo ve detaylar paylaşıldı. İşte 2024 erken emeklilik detayları…

Ülkemizde erken emeklilik için yaş şartı, sigortalılık süresi ve prim gün sayısı bulunmakta. Bu üç noktada belirtilen şartları karşılayan vatandaşlar SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan emeklilik haklarını elde edebiliyor. Erken emeklilik için bazı şartlar önem taşırken SGK’dan yeni bir güncelleme geldi. Tablo değişti, erken emeklilik isteyenlere yeni rota çizildi. 

Vatandaşların emekliliklerini elde etmek için eksik prim günlerini borçlanma yoluyla çözüme kavuşturması son zamanlarda ön plana çıktı. Doğum borçlanması ile çalışan kadınlar, askerlik borçlanması ile erkek çalışanlar erken emeklilik hakkını elde edebiliyor. Emeklilik şartlarının uygun olması halinde prim borçlanmasıyla erken emeklilik kapıları açılıyor.

CEVDET YILMAZ’DAN KADEMELİ EMEKLİLİK MESAJI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Sosyal güvenlikle ilgili şu anda bir çalışmamız yok” dese de milyonlar için açık kapı bırakmaya da devam etti. “Bu gelecekte olmayacak anlamına gelmiyor” ifadesini de sözlerine ekleyen Yılmaz, “Ama sosyal güvenlikle ilgili yapılacak çalışmaların daha bütüncül bir çerçevede, daha kapsamlı, bütün dengelerin gözetildiği bir anlayışla gerçekleşmesi” diye konuştu.

SGK güncel tabloyu paylaştı! Erken emeklilik isteyenlere yeni rota çizildi

SGK UZMANLARI ERKEN EMEKLİLİK FORMÜLLERİNİ AÇIKLADI 

Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar için SGK uzmanlarından açıklamalar geliyor. Belirli formüllerle daha hızlı emekli olmak mümkün hale geliyor. Özellikle eksik prim günü emekliliğin önünde bir engel ve bunun ana formülü ise borçlanma yoluyla emeklilik.

2024 BORÇLANMA İLE ERKEN EMEKLİLİK 

Erken emeklilik için sigortalı kadın çalışanlar doğum borçlanmasından faydalanabiliyor. Böylelikle çocuk sahibi olan kadın çalışanlar emeklilik hayallerine çok kısa sürede kavuşabiliyor. Doğum borçlanmasından yararlanan anneler 1 çocukları olması halinde 2 yıl erken emekli olma hakkını kullanabiliyor. 3 çocuğu olan kadın çalışanlar içinse bu süre 6 yıla çıkıyor.

Erkek çalışanlar içinse prim günü için askerlik borçlanmasından faydalanmaları sağlanıyor. Askerlik görevini yerine getiren vatandaşlar bu süreyi borçlanarak erken emekli olabiliyor.

SGK güncel tabloyu paylaştı! Erken emeklilik isteyenlere yeni rota çizildi

2024 ERKEN EMEKLİLİK YOLLARI

Doğum ve askerlik borçlanmasının yanı sıra erken emeklilik için başka yollar da bulunuyor. Örneğin kamu personellerinin maaşsız izin süreleri sayesinde erken emekli olmaları mümkün. Ayrıca eğitim ve uzmanlık borçlanması kapsamında erken emekli olma hakkı var. Örneğin tıp doktorluğu ya da uzmanlık eğitimi süreci erken emeklilik için borçlanılabiliyor.

Tüm bu borçlanma ile erken emeklilik fırsatının arasında staj süreleri de yer alıyor. Sigortası başlatılmadan avukatlık stajını yapan bireyler bundan yararlanarak erken emekliliklerini mümkün hale getirebiliyor. Bunlara ek olarak grev ve lokavt süreleri, seçim kanunu çerçevesinde istifa edenler, hekimlerin fahri asistanlık süreçleri, yurt dışında eğitim süreci, kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar için eksik günlerin borçlanılması ile de erken emeklilik mümkün hale geliyor.

 

Düzenleyen:  - TÜRKİYE
Kaynak: A Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...