YPG sıkıştı, ABD'ye yalvarıyor

A -
A +
Türkiye'nin Afrin'e başlattığı operasyon meyvelerini vermeye başladı bile. Rusya ya da ABD böyle bir harekâta izin vermez diye düşünen YPG'liler, ordumuzun hava saldırıları ve Afrin'in içlerine doğru girmesiyle ne yapacağını bilemez hâle geldi. Bir yandan Rusya bizi sattı haberleri, diğer yandan ABD desteğini çekti açıklamalarıyla kendilerini kurtarmaya çalışıyorlar.
Afrin Kantonu Eş Başkanı Hevi Mustafa, Washington Post gazetesinde bir makale yayınlamış. Hevi Mustafa'nın yazdıklarına göre güya Afrin'de üniversite kurmuşlar. Dinî ve siyasi eğilimlere bakılmaksızın herkese hizmet veriyorlarmış. Mustafa aslında devletleşmeye giden yolu anlatmış. Türkiye başından beri "Suriye'nin kuzeyinde devlet kurma girişimleri var. Biz buna izin vermeyiz" diyordu. Şimdi kendi ağızlarından her şeyi itiraf ediyorlar.
Aynı makalede Türkiye'nin El-Kaide ile ortaklaşa hareket ettiği yalanı gene tekrarlanmış. Siviller öldürülüyor iftirasını yazmak da ihmal edilmemiş. Bu tür kara propaganda haberlerinin bir karşılığı olmadığı biliniyor ama bunları ne kadar sık tekrarlarsa dünyaya o kadar çok algı satacaklarını varsayıyorlar.
Hevi Mustafa ağzındaki baklayı en son çıkarmış: "Bunu yapabilmek için ABD'nin Suriye hava güçlerinin SDG hedeflerini bombalamasını engelleyen ABD ile Rusya arasındaki anlaşmaya benzer bir uçuşa yasak bölgeyi uygulamaya sokması gerekiyor. Ancak Washington acele etmeli. Zaman daralıyor."
Bu, ABD'ye açık bir "gelin bizi kurtarın" yalvarışıdır. Kendi iradeleri olmayan, ABD ne derse onu yapan YPG, köşeye sıkışmış durumda. Başkasının ipiyle kuyuya inersen olacağı budur. Baştan böyle olacağını hiç düşünmediler.
 
 
Esad rejimi operasyona nasıl bakıyor?
 
Suriye'de Esad rejimine yakın isimlerden, Baas partisi üyesi siyasi analist Afif Della, dün BBC Türkçe'ye konuşmuş. Rejimin Afrin harekâtına nasıl baktığını anlatmış: "Bugün PYD, ABD tarafından doğrudan desteklenen, sahada ABD'nin gündemini hayata geçirmek için çalışan yasa dışı bir örgüttür. ABD'nin onları neden desteklediklerini biliyoruz. Suriye topraklarını bölmek istiyorlar, federalizm projesini destekliyorlar. PYD maalesef bir araçtır. Maalesef diyorum çünkü sonuçta Suriyelidirler."
Della, PYD/YPG'nin Suriye'yi bölmek için ABD tarafından görevlendirildiğini ifade etmiş. Amerika'nın desteğinin sebebini biliyoruz diyor. Della daha ileri giderek Türkiye'ye işgalci demiş. Bu tür lafların kaynağını ve niçin edildiğini biliyoruz. Sınırlarımızda bu kadar çok silahlandırılan YPG'nin amacı ne olabilir ki? Della bu ve benzer soruların hiçbirini cevaplandırmamış.
Gerçi Esad rejimi dedik ama Suriye'de Esad diye biri yok. Rusya var, Putin var. Kendi iradeleri olmadığı için onlara fikir sormak, danışmak bile boşuna.
 
 
PKK ortalıktan kayboldu mu?
 
Devletimiz şu an bir bütün olarak Afrin'e odaklı. Sonra da Menbiç'e harekât yapılacak. Tabii Türkiye içine de dikkatli olmak lazım. PKK'nın çok ağır kayıplar verdiğini biliyoruz. Tarihindeki en büyük yenilgiyi aldılar.
Güvenlik güçlerimiz içeride de her türlü istihbaratı anında değerlendirip gereken tedbirleri alıyorlar. PKK'nın bir şey yapacak gücü yok ama her zaman tetikte olmak lazım. Ne olur ne olmaz. Moral bozmak, Afrin'deki başarımızı gölgelemek için canlı bomba ya da uyuyan hücrelerini harekete geçirmek isteyebilirler.
Devletimizin içinde FETÖ ciddi oranda temizlendiği için çok daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Bir şey yapacak güç, imkân ve kabiliyetleri yok ama her zaman dikkatli olmak lazım. Daha önce hatırlarsanız Akdeniz'den gelip Marmaris'te darbecilerin yargılandığı mahkemeyi patlatmak istemişler ama son anda güvenlik güçlerimiz teröristleri yakalamıştı.
Su uyur düşman uyumaz. Bunu asla unutmamak lazım.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.