Dirençli şehirler güçlü Türkiye

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dirençli şehirler  güçlü Türkiye

Emlak Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde “Türkiye Yüzyılı Şehirleri İçin Gerçek Belediyecilik” ismiyle duyurulan seçim beyannamesini tanıttı. Depremi önceleyen bu sunumda Türkiye çapında hayata geçirilecek olan projeler tanıtıldı. “Dirençli şehirler” oluşturma hedefiyle belediye yönetimlerini kentsel dönüşüm konusunda seferber edileceği açıklandı.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Kentleri ekonomik ve doğal riske karşı koruyacak olan “Kentsel Risk Kalkanı” modelinin bütün Türkiye’de yaygınlaştırılması hedeflendi. Manifesto niteliğin taşıyan bu beyannamede de bu konu “Yerinde yeni yaşam”, “Kentsel risk kalkanı”, “Gerçek belediyecilikte göç yönetimi, “Güvenli şehirler ve sokaklar” olacak şekilde toplamda dört ana başlık üzerine temellendirildi. Her şehrin afet ve risk potansiyeli, kendine has özellik ve dinamiklerine bağlı şekilde ve sürekli güncellenecek.

BELEDİYELER ÖN PLANDA

Şehirlerin karşı karşıya kalmış olduğu ve kalacağı risklerin önceden belirlenerek söz konusu bu riskleri önlemek amacıyla yapılması gerekenlerin, yerel yönetimlerin stratejik plan metinlerinde bulunması kanuni olarak mecburi kılınacak. Belediyelerin afet yönetimine dair hazırlıklarını organize edecek olan belediye afet birimlerinin kurulması sağlanırken ayrıca belediyelerin ulusal ya da şehir bazlı doğal ve sosyal riskleri azaltıcı, bertaraf edici rol üstlenmeleri de sağlanmış olacak.

DİJİTAL ŞEHİRLER YAPILACAK

“Dijital Şehir İkizleri” devreye alınacak. Bu doğrultuda pilot çalışmalar gerçekleşecek ve devamında bütün Türkiye çapında yaygınlaştırılacak. Her şehrin 5, 10, 25 ve 100 senelik potansiyel gelişim ve değişim istikametini dikkate alan, kısa-orta ve uzun vadeli makro-yatırım perspektifleri belirlenecek. Her yerel yönetim biriminin kendi sorumluluk sahasında olan konut stokunun durumunu (konutların fiziki ve teknik yeterliliği, konut sahiplik oranı ve dayanıklılığı gibi) kısa zamanda ve net bir biçimde ortaya çıkarması sağlanacak.

ÇELİK EVLERE İLGİ ARTIYOR

Çelik konstrüksiyon hazır yapı sektörü hızla büyüyor. Deprem endişesinin getirdiği güvenli konut arayışında konut sahibi olmak isteyenlerin çelik evleri tercih ettikleri görülüyor. Sektör, müşterilerin ihtiyacını hızlı karşılayabilen, kolay iş süreçleriyle yüksek kalitede ve güvenlikte yapılar üretmeyi hedefliyor. Depremle birlikte klasik konut modellerinde yaşanan yüksek maliyetler ve usta bulma sıkıntıları sebebiyle çelik evlere olan ilginin 2024 yılında da artarak devam edeceğini tahmin ediliyor. Sektör sadece konutlarda değil, bununla birlikte yönetim ofis binaları, hastane ve okul yapıları, turizm tesis binaları gibi yapı projeleri de artırmayı amaçlıyor. Sektör, “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” ile belirlenen 2035 hedefleri ve Paris İklim Anlaşması çerçevesinde çelik yapıların yakın zamanda en çok tercih edilen konut modelleri arasında yer alacağına inanıyor.

Düzenleyen:  - Emlak
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...