Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

A -
A +

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

 

İncik;
400 g kuzu incik    
40   g  arpacık soğan
20   g sarımsak   10 g tuz
20   g  tarçın çubuk
100 g mürdüm eriği (kuru)
100 g gün kurusu (kayısı)
100 g elma    
10 g defne yaprağı    
300 cl elma suyu    
100 g mürdüm eriği

 

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Kuzu inciğin kol kısmı ayıklanıp bir tencerede elma suyu ile kaynatılarak kanı temizlenir. Diğer malzemeler küp doğranarak pişme sırası ile sotelenir. Hepsi birleştirilerek toprak kap ile fırınlanır. Taze erikler ayıklanarak kaynatılıp süzülür ve kuzunun güveçte oluşan sosuyla çektirilip temiz bir sos elde edilir. Tülbentten süzülerek parlak bir sos oluşturulur. Tabaklara koyulan hünkâr pilavı ile parlayan erik sosu servis edilir.

 

 

 

Dane-yü Hünkâr;

 

50 g kuzu but     
100 g baldo pirinç    
1 g kıl safran    
20 g kuş üzümü    
20 g Antep fıstığı     
10 g arpacık soğan    
5 g    sarımsak    
5 g    karanfil    
5 g    kakule    
100 cl  kuzu suyu    
5 g tuz     
40 g tereyağı

 

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Pirinç ıslanır. Soğan ve sarımsak incecik doğranıp tavla zarı büyüklünde doğranmış kuzu but ile sotelenip pirinç eklenir. Daha sonra fıstık ve kuş üzümü de ilave edilir. Baharatlar tülbende sarılıp suyu verilmeden önce konulur. Safran ile kuzu suyu eklenir. Demlenmeye bırakılır. Son olarak baharatlar içinden alınarak servise sunulur.

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

DEREOTLU BEZELYE FAVA

 

MALZEMELER

 

 

Zeytinyağı    
1 adet soğan, kıyılmış    
1 bağ taze soğan, kıyılmış 
Tuz 1 demet dereotu
Taze çekilmiş karabiber
½ litre kaynar su
½ kg bezelye, ayıklanmış
1 adet defne yaprağı
½ demet taze nane
40 g tereyağ 
Servis için;
Baget ekmek
Yağlı inek peyniri

 

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Tencereye biraz zeytinyağı konulur. Taze soğan, kuru soğan ve defne yaprağı eklenerek kavrulur. Soğanların karamelize olmaması için kısık ateşte pişirilir. Bu aşamada tuz serpilirse soğan suyunu salar ve rengi değişmez. Yarım demet dereotu yıkanır ve kesmeden, saplarıyla birlikte tencereye eklenir. Dereotu lastikle tutturulmuş değil de iple bağlanmışsa ipi üstünde bırakılmalı. Bu şekilde tencereden hepsini birden çıkarmak kolay olacaktır. Taze çekilmiş karabiber ve su konularak kaynamaya bırakılır. Kaynayan karışıma bezelyeler eklenir. Bezelyelerin renginin kararmaması için tencerenin kapağı kapatılmaz. Bezelyeler pişince ve suyunu çekince tencere buzlu suyla oturtulursa bezelyelerin rengi yemyeşil kalacaktır. Kalan yarım demet dereotu ve nane incecik doğranır. Bezelyenin içindeki bütün ve pişmiş dereotu çıkarılıp doğranan dereotu ve nane eklenir. Defne yaprağı tencereden çıkarılır. El blenderi tencereye daldırılıp, karışım püre haline getirilir.

 

Ekmek kıtırları için;

 

Baget ekmeği çok ince dilimler hâlinde uzunlamasına kesilir. 150 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dakika kızartılır. Ekmeğe ekstra lezzet katmak istenirse fırına girmeden önce dilimlerin üzerine zeytinyağı gezdirilip biraz tuz serpilebilir. Bezelye favası, üstüne incecik bir dilim yağlı inek peyniri konulup erken hasat zeytinyağı gezdirildikten sonra ekmek kıtırlarıyla birlikte tüketilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.