Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

A -
A +

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

 

LAZ BÖREĞİ 

 

 

MALZEMELER

 

Hamuru İçin;
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı süt
¼ çay kaşığı
kabartma tozu
Un
Muhallebisi için;
1 kg süt
2 Türk kahvesi
fincanı un
4 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
4 adet iri çekilmiş
tane karabiber
Şerbeti için;
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 çay kaşığı limon
suyu

 

 

HAZIRLANIŞI

 

 

ŞERBET;

 

Su ve şeker birlikte ocağa konur. Kaynamaya başladığı andan itibaren 10 dakika kaynatılır. Limon suyu ilave edilerek 2-3 dakika kadar daha kaynatılıp soğumaya bırakılır.

 

HAMUR;

 

Yumurta, sıvıyağı, süt, kabartma tozu ve un ile ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur yoğrulur. 6 eşit parçaya ayrılıp yuvarlanır. 15 dakika kadar dinlendirmeye bırakılır.

 

MUHALLEBİ;

 

Süt, un, yumurta ve şeker bir tencerede çırpılır. Sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kaynamaya başladığı andan itibaren 10’a kadar sayılıp altı söndürülüp soğumaya bırakılır. Hamurun ilk 3 parçası birer birer 1 cm kalınlığında açılır ve önceden yağlanmış olan hamurun ebadına uygun büyüklükte tepsiye dizilir. 3 hamurun üzerine hazırlanan muhallebi yayılarak karabiber serpilir. Tepsiye yayılan muhallebinin üzerine geri kalan 3 hamur da açılarak üst üste dizilir. 180 derece sıcak fırında hamur kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp 15 dakika dinlendirilip kare şekilde dilimlenir. Üzerine soğutulan şerbet dökülür. Arzuya göre soğuk veya ılık olarak servis edilir.

 

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

 

KARNIYARIK

 

 

MALZEMELER

 

4 adet patlıcan
250 g kıyma
(orta yağlı)
1 adet soğan
2 adet sarımsak,
Tuz, karabiber, kimyon

 

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Patlıcanların kabukları alaca şekilde soyulur. Tuzlu suda yarım saat bekletilir ve kızgın yağda kızartılır. Kıyma, soğan ve sarımsak ile kavurulup içerisine baharatlar eklenir. Hazırlanan bu harç patlıcanların içine eşit şekilde doldurulur. Üzerine dilim domates ve yarım biber yerleştirilir. 200 derece ısıtılmış fırında beş dakika kadar kontrollü pişirilir.

 

 

YOĞURT DOLMASI 

 

 

MALZEMELER

 

İnce bulgur (köftelik)
Un, yoğurt
Salça, tereyağı
Pul biber
Kuru nane
Tuz, sarımsak

 

 

HAZIRLANIŞI

 

 

İnce bulgur sıcak suda yumuşatılır. Tuz, çok az un ile yoğrularak yuvarlak köfteler hazırlanır. Başka bir tencerede yeteri kadar su kaynatılır ve köfteler suda haşlanır. Haşlanan köfteler süzülerek servis tabağına alınır. Başka bir yerde dövülen sarımsaklar ile yoğurt karıştırılır. Hazırlanan bu karışım köftelerin üzerine dökülür. Ayrı bir tavada tereyağı eritilir. Salça, pul biber ve kuru nane ile hazırlanan sıcak sos yoğurtlu köftelerin üzerine gezdirilir. Sıcak olacak şekilde servise sunulur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.