Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

A -
A +

EKŞİ AŞI

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

 

MALZEMELER
1 kg domates
2 yemek kaşığı nar
ekşisi
2 yemek kaşığı biber
salçası
1 yemek kaşığı nane
1 kahve fincanı un
30 g tereyağı
1 büyük boy soğan
3 diş sarımsak
1 havuç
1 kabak
1 su bardağı
haşlanmış nohut
Oruk köftesi için;
500 g ince bulgur
1 büyük boy soğan
200 g kıyma
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı biber
salçası
Tuz, kimyon

 

HAZIRLANIŞI

 

Oruk köftesi için ince bulgur bir kaba aktarılır. Üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edilir. Bu şekilde 10 dakika bekletildikten sonra birkaç defa iyice çekilmiş kıyma, rendelenmiş soğan, biber salçası, tuz, 2 yemek kaşığı un ve kimyon ilave edilir. Orta sertlikte bir karışım elde edene kadar yoğurulur. Misketten biraz daha büyük parçalar koparılarak yuvarlanır. Köfteler un serpilmiş tepsiye aktarılır ve iyice sallanarak her yerinin eşit şekilde unlanması sağlanır. Domatesler rendelenip çekirdeklerini ayırmak için ince telli bir süzgeçten süzülür. Un, tuz, kuru nane, salça ve nar ekşisi ilave edilerek güzelce karıştırılır. Soğan ve sarımsaklar kıyılır ve geniş bir tencerede tereyağında kavrulur. İrice doğranmış sebzeler eklenir. Birkaç dakika kavrulduktan sonra domates suyu ilave edilir. 5 dakika kadar kaynatıldıktan sonra kalan tüm malzeme eklenir. Kısık ateşte, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

ELMA TATLISI

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

 

MALZEMELER

 

1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
5 adet elma
1 su bardağı su
1 adet limon suyu
3 su bardağı şeker
4-5 adet
karanfil
yeteri kadar
yeşil toz fıstık

 

HAZIRLANIŞI

 

Elmalar soyularak ortadan ikiye bölünür. Orta kısımlarındaki çekirdekleri alınır. Tepsi içerisine dizilerek üzerlerine toz şeker ve limonlu su gezdirilir. Elmaların çekirdekleri ve karanfillerde üzerlerine konulur ve 160 derecede 20-25 dakika kadar fırında pişirilir. Krem şanti sütle birlikte karıştırılarak 3-4 dakika kadar kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Fırından çıkarılan elmalar soğutulur. Son olarak üzerine krem şanti konulur ve yeşil toz fıstıkla süslenerek servis edilir.

ZÜNGÜL (MÜSEBBEK)

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

 

MALZEMELER

 

700 g sarı un
300 g beyaz un
5 g hamur mayası
1 kg şeker

 

HAZIRLANIŞI

 

Şeker, şerbet hâline gelinceye kadar kaynatılır. İçerisine bir kaşık limon sıkılarak soğumaya bırakılır. Sarı un ve beyaz un karıştırılır. Hamur mayası ilave edilerek elin dayanabileceği kadar sıcak suyla iyice yoğrulur. Bir müddet dinlenmeye bırakılır. Sonra bu hamur, kalıbın içine konulur ve kızgın çiçek yağına daire şeklinde sıkılır. Pişen züngüller, soğuk şerbetin içine batırılıp öbür tava kızarıncaya kadar şekerin içinde kalır. Tabağa çıkarılıp servis yapılır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.