Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

A -
A +

KALIN KIYI

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

 

MALZEMELER
1 paket maya
Yarım kilogram
kıyma
1 yumurta
2 kaşık yoğurt
Tuz
Un
Toz şeker
Salça
Yarım çay bardağı
sıvı yağ
Su

 

HAZIRLANIŞI

 

Hamurun kabartılması için bir paket maya, bir tutam toz şeker, ılık süte karıştırılır. Derin bir kabın içerisinde bulunan un içerisine 1 yumurta, bir tutam tuz, yarım çay bardağı sıvı yağ dökülür. Ilık süt ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır ve kabarması için temiz bir bezle sarılarak bekletilir.

 

Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparılarak kalın kalacak şekilde oklava ile yufka açılır. Birinci yufka tepsinin içerisine yayılır. Daha sonraki yufkaların üzerine ay çiçek yağı serpilir, yufkalar büzülerek ortalama 40 cm çapındaki tepsinin ortası boş kalacak şekilde kenarlarına dizilir. En sonundaki yufka ilk yufka gibi tepsinin tamamına yayılır. Tepsinin ortasında ortalama 10 cm çapında bir boşluk kalmıştır.

 

Bu hâliyle yufkaların tekrar kabartılması için bekletilir. Bu arada ince kıyılmış bol miktarda soğan bir tencerede kavrulur. İçerisine yarım kg kıyma ve bir kaşık salça ilave edilir. Su da eklenerek koyu kıvamda yemek olarak pişirilir.

 

Yemeğin koyu kıvama ulaşması amacıyla bir kaşık un sulandırılarak soğan yemeğinin içerisine dökülür. Tepside kabaran hamuru (yufkaları) fırına koymadan önce yoğurt, yumurta, yağ karışımı yapılarak hamurun üzerine sürülür.

 

Daha sonra tencerede pişirilen soğanlı, kıymalı yemek tepsinin ortasında çukur bırakılan bölüme dökülür ve önceden ısıtılmış fırına konur. Kalın kıyı yemeği yufkalar kızarıncaya kadar fırında pişirilir. Daha sonra tepsinin kenar kısımlarına büzülerek konulan yufkalar elle koparılıp, ortada bulunan soğanlı, kıymalı yemeğe bandırılarak yenir.

ETLi AŞÜR (DÖĞMEHRiSE)

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

 

MALZEMELER
500 g incik
3 su bardağı
dövülmüş
buğday
1 çay bardağı nohut
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı
kimyon
1 yemek kaşığı
kırmızı toz biber
1 büyük baş soğan
250 g tereyağı
200 g ceviz

 

HAZIRLANIŞI

 

Buğday bir gece suda bekletilerek açılması sağlanır (Arzuya göre nohutta ilave edilebilir). Bütün malzeme tencereye konularak bir saat pişirilir. Piştikten sonra büyük bir tahta kaşıkla yaklaşık 25-30 dakika özleşinceye kadar dövülür. Bir tavada yağ kızdırılır. Yağın üçte biri tavada bırakılarak gerisi tenceredeki aşürün üzerine dökülüp karıştırılır. Servis tabağına alınır. Ceviz içi tavadaki yağda kızartılarak tabaktaki aşürün üstüne konur. Diğer taraftan kimyon kuru bir tavada hafif ateş üstüne konur, çevrilir ve tabaktaki aşürün üzerinde gezdirilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.