Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

A -
A +

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

CİBALİKAPI USULÜ GİRİT EZMESİ

 

 

MALZEMELER

 

Yaklaşık 400 g Ezine beyaz peyniri 
120 g ceviz içi
4 diş sarımsak 
350 g boz Antep fıstığı
1 su bardağı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik 
1 çay kaşığı pul biber 

 

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Peynir iki saat ılık suda bekletilip süzülür ve tekrar sertleşmesi için buzdolabına konur. 2-3 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra rendelenir. Fıstık ve ceviz hafif dişe gelecek şekilde öğütücüden geçirilir. Dövülmüş sarımsak, ceviz, fıstık, kekik ve pul biberle birlikte peynire karıştırılır. Zeytinyağı yedirilerek dökülür ve karıştırmaya devam edilir. Bütün malzemeler birbirine iyice karıştığında servis edilir.
Arzu edilirse kahvaltıda kızarmış ekmek üzerine sürülerek de tüketilebilir.
Bu lezzette denge çok önemlidir. Hiçbir tat diğerinin önüne geçmemelidir. Bu tarif Cibalikapı Balıkçısı adına tescillidir, ama taklit edilmesinin hiçbir sakıncası yoktur.

 

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

KARA ÇORBA (MALATYA)

 

 

MALZEMELER

 

1 çay bardağı pilavlık bulgur
1çay bardağı maş (bir çeşit börülce)
1 çay bardağı kara nohut
1 çay bardağı beyaz nohut
1 çay bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı döğme (buğday)
2 yemek kaşığı ceviz içi
2 yemek kaşığı kuş üzümü
½ yemek kaşığı salça
1 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, pul biber

 

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Bütün kuru bakliyat önceden suyla ıslatılır. 2 yemek kaşığı tereyağında çok ince doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Kuru bakliyat ilave edilip 5-8 dakika daha kavrulur. Salçası ilave edilerek 2-3 dakika kavrulduktan sonra 2 litre kemik suyu ilave edilir.
İçerisindeki malzemelerin pişmesi tamamlandıktan sonra tuzu ve baharatları atılır. Önceden ılık suya ıslatılmış olan kuş üzümü ve kırılmış ceviz içi ilave edilerek servis edilir.

 

Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

EZME PATLICAN SALATASI 

 

 

MALZEMELER

 

2 adet iri bostan patlıcanı
1 adet limonun suyu
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz

 

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Patlıcanlar yıkanıp kurulandıktan sonra sivri uçlu bir bıçakla delinir. Ateş üstünde çevrilerek pişirilir. Kabukları soyulduktan sonra bir kaba alınır ve limon suyu eklenir. Tek tek kaptan çıkarılarak çekirdekli kısmı ayıklanır. Bıçakla istenilen küçüklükte doğranarak servis tabağına alınır. Tuz ve zeytinyağı eklenip servise sunulur. Elbette bu basit tarifin dışında; ezmenin içerisine doğranmış domates, yeşil sivri biber ve maydanoz yaprakları da konulabilir. Ayrıca, patlıcan ezmesinin “püre kıvamında“, daha az zeytinyağı ve limon suyu ya da sarımsak ve yoğurt katılarak yapılanı da var. Hatta yumurta sarısı da eklenilebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.