MALZEMELER
Yaklaşık 400 g Ezine beyaz peyniri
Peynir iki saat ılık suda bekletilip süzülür ve tekrar sertleşmesi için buzdolabına konur. 2-3 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra rendelenir. Fıstık ve ceviz hafif dişe gelecek şekilde öğütücüden geçirilir. Dövülmüş sarımsak, ceviz, fıstık, kekik ve pul biberle birlikte peynire karıştırılır. Zeytinyağı yedirilerek dökülür ve karıştırmaya devam edilir. Bütün malzemeler birbirine iyice karıştığında servis edilir.
MALZEMELER
1 çay bardağı pilavlık bulgur
Bütün kuru bakliyat önceden suyla ıslatılır. 2 yemek kaşığı tereyağında çok ince doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Kuru bakliyat ilave edilip 5-8 dakika daha kavrulur. Salçası ilave edilerek 2-3 dakika kavrulduktan sonra 2 litre kemik suyu ilave edilir.
MALZEMELER
2 adet iri bostan patlıcanı
Patlıcanlar yıkanıp kurulandıktan sonra sivri uçlu bir bıçakla delinir. Ateş üstünde çevrilerek pişirilir. Kabukları soyulduktan sonra bir kaba alınır ve limon suyu eklenir. Tek tek kaptan çıkarılarak çekirdekli kısmı ayıklanır. Bıçakla istenilen küçüklükte doğranarak servis tabağına alınır. Tuz ve zeytinyağı eklenip servise sunulur. Elbette bu basit tarifin dışında; ezmenin içerisine doğranmış domates, yeşil sivri biber ve maydanoz yaprakları da konulabilir. Ayrıca, patlıcan ezmesinin “püre kıvamında“, daha az zeytinyağı ve limon suyu ya da sarımsak ve yoğurt katılarak yapılanı da var. Hatta yumurta sarısı da eklenilebilir.