Futbol sonuç oyunudur

A -
A +

G.Saray, Alman Panzeri'ne yenilerek hem seriden oldu hem puandan hem de gruptaki iddiasından. Oysa Terim'in böyle maçlardaki prensibi ''Kazanamazsan kaybetme!'' idi.

 

''Bu yolda mağlup sayılır galip.

 

Bu tür durumlar için A Milli Takım eski teknik direktörlerinden Coşkun Özarı'ya mal edilen ''Şerefli mağlubiyet'' söylemini eskiler gayet iyi bilirler.

 

Peki gerçek bu mu?

 

Tarihin kaybedeni zafer kazanmış gibi takdim ettiği ne zaman görülmüş. Nitekim Coşkun Hoca da bizim TGRT FM'de Şut ve Gol programında bu soruya şu cevabı vermişti.

 

''Benim böyle bir ifadem olmadı, yakıştırdılar. Futbol dört ihtimalli bir oyun ve kaybedeni kimse kazanmış ilan etmez.

 

Bir takım bir maçı oynadığında dört sonuçtan birini hak eder.

 

Galibiyet, mağlubiyet, beraberlik ve farklı nedenlerden dolayı maçın iptali.

 

Şayet skor tabelası seni galip ilan etmemişse teknik adam olarak istediğin kadar ''Şöyle iyi oynadım böyle iyi oynadım, de inan hepsi boş lakırdı'' demişti.

 

Bakıyorum da grubun en güçlü takımı Bayern Münih önündeki G.Saray'ın 3-1'lik yenilgisi için neredeyse destan yazacaklar.

 

Oysa buna ne gerek var?

 

Gerçek ne ise onu yaz, onu söyle, onu anlat ki gelecek için dersler çıkabilsin. 

 

Gücü yetmedi!

 

G.Saray, Alman Panzeri'ne karşı oynayabileceği en iyi oyunu sergiledi. Bu yorum doğru. Nitekim pozisyonlar buldu, goller kaçırdı, ilk yarıyı 1-1 tamamladı ama Bayern Münih'i devirmeye ne yazık ki gücü de, fizik kapasitesi de, mental hali de yetmedi ve maçı 3-1 kaybetti.

 

Gerçek bu.

 

Puan çetveline yansıyan da bu.

 

Halbuki ilk yarıdaki 1-1'lik sonuç G.Saray'a çok önemli avantaj sağlardı. Ne var ki, ilk yarıdaki o iştahlı futbolu gördükten sonra maçın bu şekilde sonuçlanmasına razı olmayan G.Saraylılar, istatistikleri ve deplasmandaki Manchester United maçını öne sürerek Okan Buruk'un da kafasını karıştırdılar.

 

Oysa ''maç stratejisi'' diye bir şey var.

 

Devler arenasının kurdu Fatih Terim gibi hocalar maç stratejisi yapılırken hedefe giden her ihtimali dikkate alırlardı.

 

Ona göre kadro, ona göre oyun planı, ona göre oyuncu tercihleri ve sonucu etkileyecek hamleler yaparlardı.

 

Özellikle de Bayern Münih gibi güçlü, gruplarda uzun süre maç kaybetmemiş takımlar karşısında Terim'in ana prensibi şuydu.

 

Kazanamazsan kaybetme!

 

Okan Hoca şimdi sakin kafayla oturup Bayern Münih maçını yeniden değerlendirdiğinde bazı soruların cevabını daha net verecek ve bir maçla neler kaybettiğini daha iyi analiz edecektir.

 

Mesela Kane, Sane ve Coman gibi hızlı oyunculara sahip Alman ekibinin geçiş oyununa neden karşılık veremedi? Daha da önemlisi yenilen 2’nci golden sonra çok etkili görünen G.Saray neden oyundan düşüp maçı bıraktı?

 

Maalesef, G.Saray, Alman Panzeri'ne yenilerek hem seriden oldu hem puandan hem de gruptaki iddiasından. Önemli olan bunlardan gelecek adına ders çıkarabilmek. Asıl kazanım budur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.