Meydanların dili doğru söyler!..

Sesli Dinle
A -
A +
Sayın Kılıçdaroğlu’nun liderliğini yaptığı bir yıldır müteaddit defalar toplanıp dağılan yedek kulübesi kalabalık, bu garabet Masa’nın siyasi kimliğinin neye benzediğini bilen var mı? Bu ortaklık siyasi yelpazenin neresinde duruyor?
 
Son olarak HDP'li Sırrı Sakık, ittifakta kapalı kapılar ardında konuşulanların CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyledi. HDP’li Sakık’ın açıklanmasını istediği, planların içinde “cezaevindeki arkadaşlarımız” diye tanımladığı terör destekçilerini ve PKK elebaşı Öcalan'ı ilan edecekleri genel afla serbest bırakma ve terörle iltisakı nedeniyle bazı belediyelere atanan kayyumları görevden alma da var.
 
Önümüzde daralan seçim sürecinde kimse Kemal Bey'den farklı vaatler duymayı hayal etmesin. En iyi yaptıkları iş “kara propaganda.” Halkı kendi liderlerinden soğutmak, devlete karşı var olan güveni sarsmak, sosyal dayanışmayı yıkmak, teröristlere umut verirken insanları ise şüpheli kaygılı, mutsuz ve kafa karışıklığı içinde tutmak.
 
Bütün bu algı kuşatmalarına mukabil, 14 Mayıs 2023 seçimlerinin anketlerdeki muhtemel sonuçları Masa için umut vermiyor. Seçimlere ilişkin haftada 3-4 araştırma yaptıklarını belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen son anket sonuçları için "Şu son haftada 3 araştırma bitti AK Parti 41 olarak gözüküyor. 40 küsur 41 gibi üç araştırmada çıkan sonuçlar böyle. Yüzde 41 demek daha doğru. Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 51. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise 53 küsur görünüyor. 53 ile birlikte 55'i de gördüm" dedi.
 
Bu sonuçlarla “7'li Koalisyon Masası”nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rakip olması mümkün değil. Tabloyu iyi okuyan araştırmacılardan; anketlerde geride kalan Masa’nın sonuçları lehine çevirmek için “laik ağırlıklı değil, muhafazakâr ağırlıklı bir liste çıkarsa şaşırmayın” diyenler var.
 
Aralarına sözde muhafazakâr birkaç isim yerleştirilmiş liste ile gelmeleri şaşırtıcı olmaz. Murat Bardakçı önceki gün bu karmaşık durumu “Bugün eşine-örneğine rastlanmamış nankörlük temelli bir muhalefet politikası ile karşı karşıyayız. Ve bu nankörlüğü, muhafazakâr olduğunu iddia eden kesim gösteriyor. Bu nasıl muhafazakârlık ki; merkez sağın karşısındaki sol kesimle ortaklık kurdular. Hem de muhafazakâr iktidarlara karşı!..” diye yorumladı.
Benzer “ters taklaları” geçmişte, 1980’li yıllardan günümüze kadar uzanan dönemde yaşadık. Seçmenin “muhafazakâr görünümlü tiplerle” kurgulanan algı operasyonlarına teslim olarak muhalefet cephesine kaymasını bekleyenler büyük hayal kırıklığı yaşamışlardı.
 
Bugün içinde durumun farklı olmadığını Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Birileri sosyal medyada oluşturulan havaya bakarak hayaller kuruyor olabilir. Anketler de algı operasyonlarının parçası olarak kullanılabiliyor. Ben milletime güveniyorum, inanıyorum. Anketlere göre hem başkanlık hem meclis seçimlerinde açık ara öndeyiz'' cümleleriyle belirtti.
 
Nitekim bir yıl önceden başlayan; “Sayın Erdoğan karşısında hangi aday ne kadar oy alır?” denemelerinde isimler değişse de sonuçlar değişmedi.
 
Cumhurbaşkanlığı için yapılacak tercihler sabit tutulmak üzere, seçmenin vekil kadroları için tercihini belirleyecek olan 9 Nisan’da açıklanacak milletvekili listesidir. AK Partili küskün seçmen için de masa hayale kapılmasın. AK Parti bu zayıf halkayı görmüş ve milletvekili listesini çok dikkatli hazırlıyor. Bu durumda seçmenin tercihi ittifak içindeki muhafazakâr partilerden birine oy vererek ittifak içinde kalmak olacaktır.
14 Mayıs seçimleriyle ilgili bir analiz kaleme alan Reuters haber ajansı, Muharrem İnce'nin seçimleri ikinci tura taşıyarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'can simidi' olabileceğini yazmış.
Oysa gerçek farklı ve tam aksine.
 
Yakasını Kılıçdaroğlu’ndan bir türlü kurtaramayan Muharrem İnce’nin “Kaybedecekler!.. Şimdiden suçlu arıyorlar… Millet İttifakı olarak suçu bana atmaya hazırlanıyorlar. -Seçimi kaybedeceğiz, suçluyu şimdiden ilan edelim- diyorlar dertleri bu!..” dediği gibi, Muharrem İnce, seçimleri nasıl kaybettiğini izahta zorlanacak olan Kılıçdaroğlu için “can simidi” olacak…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.