Yangın var!..

Sesli Dinle
A -
A +
Çanakkale'de 22 Ağustos'ta Kayadere köyü yakınlarında çıkan orman yangınına ilişkin olarak bu satırları yazarken Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada "yangınınyayılması durduruldu" dedi.
 
Yangınla mücadelede 9 köy tahliye edilirken, söndürme çalışmalarına 2 bin 960 personel, 8 uçak, 28 helikopter, 240 arazöz, 77 su tankeri, 445 araç ve iş makinesiyle müdahale edildi. Yangın sürecinde 3 bin hektara yakın alan yangınlardan etkilendi, 88 hayvan telef oldu.
 
Yangının, birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettiklerini söyleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınların “insan kaynaklı” olduğunu belirterek “halkı daha dikkatli olmaya" çağırdı.
 
Kırsalda bu mücadele devam ederken mekân değiştirip şehirlere indiğimizde
yangının farklı bir boyutu ile karşılaşıyoruz: “Başıboş köpeklerin saldırıları...”
 
Sokak köpeklerinin saldırılarına maruz kalan insanların sayısı hakkında kesin bir sayı vermek mümkün değil. Ancak, 2022 yılında 340 başıboş sokak köpeği saldırısı oldu. 13 kişi doğrudan köpek ısırıklarıyla ölürken, köpeklerden kaçarken trafik kazasında 20 kişi hayatını kaybetti, 134'ü çocuk, 307 kişi saldırılarda yaralandı.
 
Diğer bir yangın alanı ise “yollar”... Ülkemizde 2022 yılında toplam 1 milyon 232 bin 957 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 35 bin 696 adedi maddi hasarlı, 197 bin 261 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazasıdır. Yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının %82,5'i yerleşim yeri içinde %17,5'i ise yerleşim yeri dışında meydana geldi.
 
Güvenli alan arayışında en garantilisi eve dönmek diyorsak ailedeki yangın daha farklı. Geldiğimiz yer “Büyük bir köydür” içerideki yangının adı, anne-baba-çocuk arasına giren “teknolojik bağımlılık”... Herkesin elinde birer cep telefonu ve birbirleriyle konuşmuyorlar. Aynı evde aynı salonda ama herkes ayrı bir dünyada.
 
Her mekândaki yangın kendine özel. Ama hepsi de” insan kaynaklı”...
Sıralamak zaman kaybı. En iyisi olaylara birde 19. asırda yaşamış Erzincanlı tekke şairlerinden “Tüfekçi Salih Usta” adıyla da anılan 'Salih Baba’nın (1906) divanında “Yangın var!..” başlığıyla açtığı pencereden bakmak…
 
Yetiş ey keşti banım büsbütün deryada yangın var
Açıldı bağ-ı vahdet gülleri mest oldu bülbüller
Erişti nev-bahâr vakti figâna başladı bülbül
Kaşınla kirpigin zülfün beni mest etti ey dilber
Muhabbetden yarattı Ol Habîb'i Hazret-i Mennân

Zemîne indi me'vâdan nice yıllar döküp kan yaş
Nice yıl hasret-i hicran oduyla yaktı Kenân'ı
Cihân halk olalı göster bana âsûde ahvâlin
Erişti Sâmî-yi Sultân berâber dilber-i rûhân
Bilinmez Salih’in rengi çalınır tablı gülbangı
 
Değil derya yalınız cümle her sahrada yangın var
Zemîn ü âsumân dünyâ ve mâfîhâda yangın var
Değil bülbül yalınız ol gül-i ranâda yangın var
Değil mestâne gözler kâmet-i zîbâda yangın var
Değil kim Ol Muhammed Hazret-i Mevlâ'da yangın var
 
Yalınız ağlayan Âdem değil Havvâ'da yangın var
Yanan Yakûb değil gör Yûsuf u Zelihâ'da yangın var
Ki yok bir istirâhat esfel ü alâda yangın var
Değil yalınız Erzincan, Yemen San'â'da yangın var
Kurulmuş Kerbelâ cengi yaman gavgâda yangın var…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.