Yolun sonu görünüyor…

Sesli Dinle
A -
A +
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, pazar günü Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayının mevcut Başkan Mansur Yavaş olduğunu açıklamasının hemen ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olarak da Ekrem İmamoğlu'nun yeniden aday gösterileceğini açıkladı.
 
Bu çabuklaştırılmış kararlar seçimlere kendi adayları ile gireceğini açıklayan Akşener’e bir bakıma erken uyarı ve alan daraltma olarak görülebilir.
 
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in CHP ve İyi Parti arasında gerileme yol açan “81 ilde seçime kendi adaylarıyla girme kararı” ne CHP’de ne de Cumhur İttifakı’nda ciddiye alınmadı.
 
Bunun güçlü sebebi, Kılıçdaroğlu'nun ortak cumhurbaşkanı adayı gösterilmesini veto edip masayı terk ettikten 96 saat sonra geri dönüp yeniden masaya oturmasıdır.
 
CHP’de “Akşener’i yeniden ittifak masasına oturtacağı” şeklindeki hâkim görüşe “Sayın Akşener’in açıklamalarını ilgiyle takip ediyorum ve kapıları kapattığı düşüncesine katılmıyorum” diyen İmamoğlu da katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Rusya ziyareti dönüşünde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplarken “Geride bıraktığımız seçimde masaya bir oturup, bir kalkan siyaset anlayışından ne kadar tutarsız siyaset yaptıklarını gördük. Hanımefendinin bu yaklaşımı pazarlıkta ‘el yükseltme’ gayretinden başka bir şey değil” değerlendirmesini yapmıştı.
 
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener; ‘Büyük Taarruz’un yıl dönümünde yaptığı konuşmasında Kılıçdaroğlu’na isim vermeden ağır eleştiriler yöneltmişti. Akşener’in ithamına cevap vermeyen Kılıçdaroğlu’nun hedefi ise önümüzdeki yerel seçimlere ittifakın desteği altında yürümek.
 
Kılıçdaroğlu’nu seçimlere ittifakla birlikte girmeye mahkûm kılan sebepler var.
 
14-28 Mayıs seçimlerinde Millet İttifakı’na esip gürleme cesareti veren 2019 yerel seçimlerinde -başta İstanbul ve Ankara’da olmak üzere- ittifak desteği ile aldığı sonuçlardır.
 
Ancak, 14-28 Mayıs seçimlerinde ortaya çıkan sonuçlar ait oldukları yere geri dönen ittifaka büyük hayal kırıklığı yaşattı.
 
Millet İttifakı yaşadığı büyük hayal kırıklığının yerel seçimlerde de tekrarlanması hâlinde kaybedecekleri seviyeye bir daha geri dönmelerinin mümkün olmadığını biliyor. Cumhur İttifakı da bunu bildiği için bu defa yerel seçim çalışmalarını daha ciddiye aldı.
 
Alınan bilgilere göre, Cumhur İttifakı’nda; başta büyükşehirler, büyükşehirlerin merkez ilçeleri olmak üzere 81 ilin tamamında doğru aday belirlenmesi için çalışmalar yapılarak hangi partinin adayı kazanmaya daha yakınsa o partinin adayı gösterilecek.
 
İttifakların yarıştığı 2019 yerel seçimlerinde AK Parti ile MHP, CHP ile de İyi Parti, birçok ilde ittifak yapmıştı. HDP ise Doğu ve Güneydoğu dışındaki yerlerde, aday çıkarmayarak CHP adaylarını destekledi.
 
Seçim sonuçlarında AK Parti, oy oranı olarak yine birinci parti çıkmasına rağmen en fazla belediye başkanlığı kaybederken İyi Parti ile ittifak yapan CHP hem oy oranını hem de belediye başkanlığı sayısını artırdı…
 
Bu sonuçlar hakkındaki ortak değerlendirme İyi Parti desteği ile birlikte Batı'da aday çıkarmayan HDP oylarının kaydığı ve bu sayede oyları ilk defa yüzde 30'un üzerine çıkan CHP’ye seçim kazandırdığıdır.
 
14-28 Mayıs seçimlerinin sonuçları ile kendi tabanından gelen değişim baskısına maruz kalan CHP ortaklarına göre çok daha hasarlı. Özellikle İstanbul merkezli yerel yönetimlerde gösterilen başarısızlık CHP’yi en garantili ve iyi bildiği yolda ortakları ile birlikte tekrar yürümeye mecbur kılıyor… Bütün gayreti 2019 yerel seçim sonuçlarını tekrarlamak için kendi ayak izlerini takip etmek. Ama yolun sonu bu defa farklı yere çıkabilir.
Kılıçdaroğlu; İBB Başkan Adayını açıklarken "Bir insan görevinde başarılıysa neden değiştirilsin? Elbette Ekrem İmamoğlu adayımızdır" diye İmamoğlu dönemini aklasa da yolun sonunda İstanbul İBB’nin Başkanını, CHP de Genel Başkanını, değiştirecek gibi görünüyor…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.